Visas partijas pieteikušās saņemt valsts budžeta finansējumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visas sešas partijas, kas kvalificējās valsts budžeta finansējuma saņemšanai, pieteikušās no 2012.gada katru gadu līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām saņemt valsts naudu, oskaidroja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB 20 dienu laikā jāpieņem lēmums par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu vai pamatotu atteikumu, aģentūrai BNS teica KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Valsts finansējumu 50 santīmu apmērā par katru iegūto balsi no 2012.gada paredzēts piešķirt partijām, par kurām pēdējās vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju.

Tādējādi pēc 11.Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas uz valsts finansējumu varēja pretendēt sešas partijas un to apvienības – "Saskaņas centrs", kas vēlēšanās ieguva 28.4% balsu, Zatlera Reformu partija (20,8%), "Vienotība" (18,8%), Nacionālā apvienība (13,9%) un Zaļo un zemnieku savienība (12,2%), kuras pārvarēja 5% balsu barjeru un ir pārstāvētas Saeimā. Valsts naudu var saņemt arī Šlesera Reformu partija, jo, kaut arī tās deputāti netika parlamentā, par to nobalsoja 2,4% vēlētāju.

Līdz 2014.gadam no valsts budžeta finansējums 442 322 latu apmērā katru gadu var tikt piešķirts šīm sešām partijām. Apvienībai "Saskaņas centrs" pienākas 129 965 lati, Zatlera Reformu partijai – 95 428 lati, "Vienotībai" – 86 281 lats, Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" – 63 604 lati, Zaļo un zemnieku savienībai – 55 978 lati un Šlesera Reformu partija LPP/LC – 11 065 lati.

Partijām piešķirtais gada finansējums tiks ieskaitīts partijas kontā četrās daļās – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Piešķirto finansējumu partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru pakalpojumiem, darba algām, pētniecības darbiem un iedzīvotāju izglītošanas pasākumiem, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai.

Saskaņā ar likumu partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tā ir sodīta saistībā ar priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10% vai gada pārskatos un deklarācijās nenorādītajiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz simts minimālās mēnešalgas.

Apturēt finansējuma izmaksu varēs arī tajos gadījumos, kad partijas darbība tiek apturēta vai tā nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu