Jaundžeikars, iespējams, gādājis uzturēšanās atļauju Krievijas miljonāram (74)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC, PLL) centies izdarīt pakalpojumu ietekmīgam krievu uzņēmējam - Krievijas multimiljonāram Jurijam Šefleram, kurš izsludināts starptautiskajā meklēšanā, ziņo "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Slēpjoties aiz valsts noslēpuma plīvura, deputāts tam nekautrējas izmantot sava amata pilnvaras.

Par Šeflera iespējām dzīvot Latvijā Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Jaundžeikars sācis rūpēties vienā no pēdējām augusta Nacionālās drošības komisijas sēdēm. Kā deputāts informējis komisijas pārstāvjus, pēc viņa rīcībā esošajām ziņām, Latvijā uz dzīvi grasoties apmesties "Latvijas Balzama" īpašnieks Šeflers un vajadzētu specdienestos noskaidrot, vai viņš to var darīt.

Jaundžeikars uzrakstījis iesniegumus Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Ģenerālprokuratūrai un policijai. Iesniegumā deputāts aicina šīs iestādes izvērtēt, vai nevajag izsniegt uzturēšanās atļauju Šefleram, jo viņš ir Krievijas vajāšanu nomocīts disidents un gatavs atvērt savu sirdi un maku investīcijām Latvijā, ziņo "Nekā personīga".

Patlaban Šeflers Latvijā ieceļot nevar, jo kopš 2008.gada pēc Krievijas prasības atrodas meklējamo personu sarakstā. Šeflers tiesības uz "Stolichnaya", "Moskovskaya" un citiem padomju degvīna zīmoliem ieguva 1998.gadā, Krievijas valstij par to samaksājot vien 300 000 dolāru. Pie varas tikko nākušais prezidents Vladimirs Putins šo darījumu atzina par nelikumīgu un pavēlēja ierēdņiem populārās degvīna markas atgūt. Taču tas izdevās tikai Krievijas teritorijā. Eiropā un ASV Šeflers paspēja patentēt savas tiesības uz šobrīd divus miljardus dolāru vērtās markas "Stolichnaya" izplatīšanu, degvīna ražošanu pārcēla uz Rīgu, no Andra Šķēles (TP, PLL) koncerna "AveLat" nopērkot uzņēmumu "Latvijas Balzams".

No 2002. līdz 2004.gadam Šefleram bija uzturēšanās atļauja Latvijā, šeit viņš ir redzēts braukājam ar luksusauto "Maybach".

Vēlāk Šeflera ceļi veda uz Lielbritāniju, kur viņš nopirka 15 miljonu mārciņu vērtu pili. Latvijā Šefleram pieder "Latvijas Balzams", savrupmāja jūras krastā blakus prezidenta rezidencei un debesskrāpja projekts "Z-Towers". Pēdējos gadus naudas trūkuma dēļ projekts bija apstājies, bet tagad blakus Preses namam atkal kūsā dzīvība un darbojas pacēlājs.

Viens no Šeflera darbiniekiem ir ekspremjers Aigars Kalvītis (TP, PLL), "Latvijas Balzama" padomes priekšsēdētājs. Viņš par Šeflera plāniem pārcelties neko nezinot un neesot arī interesēties.

Kādēļ interesējies par uzturēšanās iespējām Šefleram, Jaundžeikars neatklāj. Vēstuli drošības iestādēm esot sūtījis nevis viņš, bet visa komisija. Citi komisijas locekļi to noliedz. Šeflera jautājums komisijas sēdē vispār neesot skatīts, par to Jaundžeikars runājis tikai pēc sēdes.

"Nekā personīga" uzzināja, ka savā atbildē Jaundžeikaram Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde skaidro - uzturēšanās atļauju Latvijā Šefleram traucē atrašanās "melnajā sarakstā".

Atļaut uzturēties Šefleram Latvijā varētu ne tikai migrācijas dienests, bet arī iekšlietu ministrs vienpersonīgi. Linda Mūrniece (JL, "Vienotība") to darīt negrasās.

Iespējams, interesi par uzturēšanās atļauju Šefleram radījušas izmaiņas Imigrācijas likumā, kas viņam kā Latvijas uzņēmējam ļauj uz šādu atļauju pretendēt. Taču labi zinot, ka, iebraucot Latvijā, viņu var sagaidīt arests, viņš izmantojis savus sakarus vietējo politiķu aprindās, lai noskaidrotu situāciju.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu