Francijas ārlietu ministrs: vēlēšanas Ukrainas austrumos jārīko šajā pusgadā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas ārlietu ministri ceturtdien sarunās Parīzē vienojās, ka pašvaldību vēlēšanas Ukrainas austrumos jāsarīko šā gada pirmajā pusgadā, sarunu noslēgumā paziņoja Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero.

«Mēs uzsvērām, ka ir svarīgi [Ukrainai] pieņemt vēlēšanu likumu vietējo vēlēšanu sarīkošanai līdz 2016.gada pirmā pusgada beigām,» sacīja Ero.

Saskaņā ar viņa teikto ministri šajās sarunās arī aicināja panākt «visu gūstekņu un nelikumīgi apcietinājumā turētu cilvēku atbrīvošanu vai apmaiņu līdz 30.aprīlim».

Ukrainas un Vācijas ārlietu ministri gan paziņoja, ka Parīzes sarunās nav panākts nopietns progress krīzes pārvarēšanā.

«Nekādus secinājumus mēs nesaskaņojām. Mūsu pozīcija – vispirms drošība,» piektdienas naktī savā «Twitter» kontā pavēstīja Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Klimkins.

«Mums jānodrošina, lai šīs vēlēšanas tiktu droši organizētas, mums vajadzīgs, lai mūsu teritorija būtu droša,» Klimkins sacīja žurnālistiem Parīzē šo sarunu noslēgumā.

Ukrainas ārlietu ministrs aicināja nepievērst uzmanību Parīzē notikušo sarunu rezultātu «dažādām interpretācijām».

Kijeva ir ilgstoši uzstājusi, ka pirms vēlēšanu rīkošanas ir jāpanāk pilnīga karadarbības pārtraukšana Ukrainas austrumos.

«Es neesmu apmierināts ar to, kā Kijeva un Maskava ir vadījušas šīs sarunas,» sacīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, atzīstot, ka «konfliktējošo pušu pozīcijas vēl ir stipri atšķirīgas».

«Šī tikšanās bija viena no sarežģītākajām starp tām, kuras mēs esam rīkojuši. Es ne tuvu neesmu apmierināts,» sacīja Šteinmeiers.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pēc sarunām sacīja žurnālistiem, ka Krievija bija gatava atbalstīt Vācijas un Francijas priekšlikumu par vēlēšanu rīkošanu Donbasā pirmajā pusgadā vai līdz jūlija beigām, bet Kijeva lūdza neuzstāt uz to un tāpēc netika panākta vienprātība.

Tikšanās Parīzē bija daļa no pasākumiem 2015.gada februārī panāktās Minskas vienošanās īstenošanai.

Minskas vienošanās paredz panākt pamieru un dažādus politiskus, ekonomiskus un sociālus pasākumus konflikta izbeigšanai Ukrainas austrumos, kas kopš tā sākuma 2014.gadā ir prasījis apmēram 9000 cilvēku dzīvības.

Lai gan bruņotā vardarbība ir ievērojami mazinājusies, pēdējos mēnešos ir bijis maz progresa citos šīs vienošanās aspektos.

Ero un Šteinmeiers, februārī apmeklējot Ukrainu, aicināja tās valdību veikt nepieciešamās reformas pašvaldību vēlēšanu sarīkošanai valsts austrumos.

Ukraina un Rietumvalstis apsūdz Krieviju Austrumukrainas separātistu militārā atbalstīšanā ar mērķi graut valsts stabilitāti, bet Maskava to noliedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu