Piemēslo konteinerus šķirotiem atkritumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāpēc iedzīvotāji konteineros, kuri ir paredzēti šķirotajiem atkritumiem, met visu, kas ienāk prātā? Kāpēc neviens to nenovērš? To "Dzirkstelei" jautā gulbenieši, kuru mājas ir Rīgas ielā, veikala "Maxima" tuvumā. Ir novērots, ka nepazīstami cilvēki piebrauc ar auto tieši pie konteineriem un salādē nešķirotus atkritumus krāsainajos konteineros, kas domāti tikai un vienīgi stiklam (zaļais), papīram (zilais) un plastmasai (dzeltenais).

SIA "Alba" valdes loceklis Romans Adamovičs "Dzirkstelei" saka, ka šis nav viņa kompetences jautājums. Jāvaicājot pašvaldībai. SIA "Alba", kura no Gulbenes pieved atkritumus poligonam Litenē, pildot tikai šā poligona apsaimniekotājfirmas - SIA "Alba 5" - norādījumus. Arī Gulbenes pilsētas pārvaldes komunālās saimniecības nodaļas vadītājs Jānis Krastiņš "Dzirkstelei" saka, ka šī problēma ir pašvaldības sāpe, taču tā faktiski neskar iedzīvotājus.

"Ja šķiroto atkritumu konteineros iedzīvotāji met nešķirotus atkritumus, poligons tādu saturu neņem pretī. Tas nozīmē, ka piemēslotais šķirojamo atkritumu konteiners pašvaldībai jāizved par saviem līdzekļiem," viņš saka.

J.Krastiņš uzsver, ka Gulbenē konteinerus, kas paredzēti sašķirotu atkritumu izbēršanai, atļauts izmantot visiem Gulbenes novada iedzīvotājiem. Taču prakse liecina, ka nereti šajos konteineros saber nešķirotus atkritumus. Tāpēc pilsētas pārvalde nākusi klajā ar ideju izveidot Gulbenē speciālu laukumu šķiroto atkritumu bēršanai.

"Tādam laukumam apkārt vajag žogu. Vajag uz vietas sargu, kurš pieskata notiekošo. Šajā laukumā ikviens Gulbenes novada iedzīvotājs, kurš vēlas šķirot atkritumus un nemaksāt par to noglabāšanu, varēs tos vest un atstāt tur," saka J.Krastiņš.

Citās Latvijas pilsētās šādi laukumi jau esot ierīkoti. Problēmas būtību J.Krastiņš formulē tā: "Daļa iedzīvotāju uzvedas kā neaudzināti cilvēki."

Gulbenes pilsētas pārvaldes sabiedriskās kārtības sargs Mārtiņš Didrihsons - Linards - Nuka "Dzirkstelei" stāsta, ka faktiski atrast un sodīt šķirojamo atkritumu konteineru piesārņotājus ir ļoti grūti. Pilsētas videonovērošanas kameras tur maz ko līdz.

"Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki zvana, saka, ka redzējuši pie savas mājas konteineriem piebraucam automašīnu, no kuras šoferis izņem un salādē konteineros atkritumus. Esot pierakstījuši automašīnas numuru. Vēlāk, kad veicu pārbaudi, atklājas, ka tas ir bijis šīs pašas mājas iedzīvotājs. Ja viņš nešķirotus atkritumus ir iemetis konteineros, kas paredzēti šķirotiem atkritumiem, tad jājautā, kāpēc viņš tā darījis. Varbūt citi konteineri tajā brīdī bija pārpildīti?" saka M.Didrihsons - Linards - Nuka.

Viņš sapratis, ka vienīgais problēmas risinājums ir vēl un vēl skaidrot cilvēkiem un izglītot viņus par nepieciešamību šķirot atkritumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu