Brīdina par putnu gripas zālēm (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Putnu gripas zāļu Tamiflu ražotājiem jābrīdina ārsti, ka šis līdzeklis jauniešiem dažkārt izraisa psihiskas problēmas, – ar šādu rīkojumu klajā nākusi Japānas Veselības ministrija.

Šā gada februārī un martā divi jaunieši guva ievainojumus, nokrītot no celtnēm pēc tam, kad bija lietojuši šīs zāles, vēsta Reuters. Vēl divi citi līdzīgā veidā ir gājuši bojā, tādējādi aizēnojot šā medikamenta labo slavu. Tamiflu tiek uzskatīts par efektīvu līdzekli cīņā pret putnu gripu, tomēr speciālistu vidū sāk parādīties viedoklis, ka šīs zāles izraisa psihiskas kaites, piemēram, problēmas ar koordināciju. Japāna ir lielākā Tamiflu lietotājvalsts pasaulē.

"Mēs esam pieprasījuši koriģēt brīdinājumu, kas jāizplata kopā ar medikamentu, tāpat esam pieprasījuši medikamenta izplatītājiem informēt medicīnas profesionāļus, ka šo zāļu lietošana ir saistīta ar neparedzamu, nenormālu uzvedību," teikts Japānas Veselības ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Jaunajā brīdinājumā ir rakstīts, ka zāles nav ieteicams lietot personām, kas jaunākas par desmit gadiem, izņemot gadījumus, ja pacientam ir paaugstināts risks saslimt ar putnu gripu. Tāpat ārstiem ir jāinstruē vecāki, ka Tamiflu lietojušos bērnus nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Tamiflu lietošanas laikā Japānā ir miruši 54 cilvēki, taču nav pierādīts, ka viņu nāves cēlonis būtu šā medikamenta lietošana.

Tajā pašā laikā Veselības ministrija noraida Japānas masu saziņas līdzekļu pārmetumus, ka tā nav rīkojusies laikus, lai tiktu novērsti traģiskie negadījumi jauniešu vidū. "Mēs neesam ignorējuši problēmu. Katrā etapā esam veikuši labākos soļus, kādi iespējami, turklāt jāņem vērā, ka nebija informācijas par šo negadījumu cēloņu un seku sakarībām," Japānas ziņu aģentūra Kyodo citē ministrijas viedokli. Tomēr zīmīgi, ka ministrijas paziņojums tika izplatīts trešdien agri no rīta, lai gan šī diena saistībā ar pavasara atnākšanu bija brīvdiena. Līdz ar to nevienā ministrijā nebija neviena, kas būtu gatavs sniegt precizējošu informāciju.

Putnu gripas vīruss kopš 2003. gada nonāvējis vairāk nekā 160 cilvēku visā pasaulē, galvenokārt Āzijā. Kopš tā laika vīruss sasniedzis arī Eiropu, piemēram, šogad putnu gripas gadījumi tika konstatēti arī Lielbritānijā, tomēr cilvēku upuri līdz šim Eiropā nav bijuši.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu