Ko Ždanoka viena sastrādā, to pieciem citiem deputātiem pietrūkst laika izlabot (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katrā jokā daļa joka. Tatjana Ždanoka ir viena no aktīvākajiem Latvijas cilvēkiem Eiropas Parlamentā — ja ne populārākā, tad skandalozākā gan. Piekrītam vai nepiekrītam viņas politiskajiem uzskatiem, var tikai apbrīnot inteliģenci un milzīgās darbaspējas, ar kādām viņa īsteno savus mērķus.

Vienīgā krieviete Eiropas parlamentā

Jau pusotru gadu Ždanokas pamata darba un dzīves vieta ir Brisele, turklāt viņa ir vienīgā deputāte krieviete Eiropas Parlamentā.

Ždanoka uzskata, ka Eiropas Padomē nav iespējams efektīvi strādāt, nezinot angļu un franču valodu. "Parlamentā runā angliski. Ar kolēģiem šeit, protams, sarunājos krieviski, tāpat kā zvanot uz mājām. Bet ārpus Parlamenta gan jārunā tikai franču valodā. Vēl apgūstu vācu valodu. Motivācija — mūsu grupā ir daudz cilvēku no Vācijas, un daži no viņiem — dīvaini gan — nerunā nevienā citā valodā. Vāciski tagad lasu un tulkoju ar vārdnīcas palīdzību, nedaudz varu sarunāties, piemēram, pasūtīt viesnīcu." Savulaik Ždanoka mācījusies arī itāļu valodu, bet tā nu gan esot piemirsusies. Jāpiebilst, ka viņai nav sveša arī latviešu valoda.

Darba grafiks ir ļoti saspringts. Ikdienā deputāte guļ tikai piecas stundas un izgulēties atļaujas tikai vienu dienu brīvdienās. Lidojumu grafiks arī ir nežēlīgs. Ja neskaita piecas nedēļas gadā, kad Eiropas Parlamentam ir brīvdienas, sanāk lidot vismaz reizi nedēļā, ļoti bieži pat divas trīs reizes — uz mājām, konferencēm, tikšanās vietām. "Agrāk bieži devos uz Krieviju, jo biju Krievijas domes Tautiešu padomes locekle — tikāmies trīs četras reizes gadā. Tagad man ar Krieviju ir oficiālas attiecības, jo esmu delegācijā [ES un Krievijas Parlamentārās sadarbības komitejas delegācija]. Pagājušajā rudenī biju oficiālā vizītē, bet februārī uz vienu dienu tiku ielūgta Pēterburgas Valsts universitātē lasīt lekciju par Eiropas Savienību," stāsta Ždanoka.

Parlamentā no Latvijas tikai astoni?

Eiropas Parlamentā Tatjana Ždanoka pievienojusies Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai. Par savu ietekmi un darba rezultātiem deputāte stāsta: "Viss ir procesā, nekas ļoti nopietns līdz galam vēl nav izdarīts." Viņa cīnās par vēlētājiem solīto nepilsoņu bezvīzu režīma ieviešanu ES, sagatavojusi dažādi vērtēto ziņojumu "ES stratēģija cīņā par nediskrimināciju, par vienādām tiesībām Eiropas Savienībā". Politiķe smej, ka bijis brīdis, kad pārējie Latvijas deputāti ar viņu nav sveicinājušies, un ar ironiju piebilst, ka daži žurnālisti reportāžās no EP piemin tikai astoņus Latvijas deputātus. Tomēr viņai tā neesot problēma. "Es vienmēr esmu pieklājīga. Tas ir raksturīgi arī Eiropā, ka pirmā līmeņa kontakti ir laipni, pieklājīgi un patīkami. Tas ļoti palīdz. Otrajā līmenī... tur jau cilvēki paliek individuālisti. Tādi gājieni kā nesveicināties, tas ir pilnīgi garām."

Dostojevskis vilcienā

Vaļaspriekiem gan atliekot ļoti maz laika. "Dvēselei — regulāri eju uz pareizticīgo baznīcu. Šeit, Briselē, tā ir ļoti interesanta, ļoti sena. Mācītājs arī piedalās mūsu, Eiropas Savienībā dzīvojošo krievvalodīgo, aktivitātēs." No darba brīvajā laikā, ja to var tā saukt, Ždanoka veido Eiropas Krievvalodīgo aliansi (European Alliance of Russian Speakers), kas apvienotu un pārstāvētu ES dzīvojošos krievvalodīgos. "Mūsu vidū ir cilvēki jau gandrīz no visām valstīm, nav tikai no Luksemburgas un Maltas."

Vaicāta, vai paliek laika lasīt grāmatas, Ždanoka ar nožēlu secina, ka šai nodarbei gan laika ir pārāk maz. Ungāru kolēģis ieteicis lidmašīnā lasīt grāmatas, nevis žurnālus vai dokumentus, tad tām laika atlikšot. Ždanokai tas nav nekas jauns — Dostojevskis viņai asociējoties ar Jūrmalas elektrovilcienu. Šā rakstnieka darbus izlasījusi, tikai vilcienā braucot. "Tagad pārsvarā lasu avīzes un žurnālus, arī ekspertu ziņojumus. Dažreiz, protams, gribas aiziet no visa projām, tad paņemu labu detektīvu, piemēram, Borisu Akuņinu. Daiļliteratūru tomēr lasu krieviski, tas man sagādā baudu. Vēl lasu vēsturiskas un filozofiskas grāmatas. Tikko izlasīju Dena Brauna romānu "Maldu zona"."

Salauž kāju

Februāra beigās, kad Parlamentā ir brīva nedēļa, Ždanoka devās uz Vācijas Alpiem, kur vēlējās apvienot patīkamo ar lietderīgo — kursos apgūt vācu valodu un brīvajā laikā paslēpot. Atpūta beidzās ne tik veiksmīgi, kā iesākusies. "Pēdējā, septītajā, dienā laiks bija ļoti skaists. Melnā trase ir vissarežģītākā un stāvākā no visām. Tā kā es jau kopš studiju gadiem slēpoju, tas ir, jau 30 gadu, tad nu padomāju — kā tad aizbraukšu prom, neizbraukusi vissarežģītāko posmu. Man blakus šķērsām pāri trasei nobrauca viena sieviete. Lai izvairītos no sadursmes, asi pagriezu, nokritu — un neveiksmīgi," atceras Ždanoka. Sāpīgais kritiens beidzās ar lauztu kāju, kas nu traucē darbam. Briseles ķirurgam, kas Tatjanu ārstē, viņa uzdāvinājusi Rīgas melno balzamu. Ārsts esot ilgi brīnījies par tādu mantu. Balzamu, kā arī konfektes "Serenāde" deputāte no Rīgas uz Briseli ved regulāri — draugi un kolēģi augstu vērtē šādu dāvanu.

Briselē nevar nopirkt griķus

Ždanoku pārsteidz Briseles dzīvesveids: "Brīnos, ka šeit laikam nav daudz cilvēku, kuri paši gatavo. Gan ierēdņi, gan institūciju darbinieki ēd ārpus mājas. Pilsētā ir daudz restorānu un kafejnīcu; kad ir silts, arī uz ielas tirgo ceptus kartupeļus. Pat vienpadsmitos vakarā, kad reizēm eju mājās, tur mēdz būt rinda, un cilvēki kostīmos, ar kaklasaitēm sēž un ēd ceptos kartupeļus."

Kādu laiku deputāte apmeklējusi Parlamenta ēdnīcas un kafejnīcas, tagad gan tur vairs nepusdieno, bet dienas vidū turpat kabinetā apēd līdzpaņemto sviestmaizi. Vakariņas Ždanoka gatavo pati. "Vakarpusē cenšos ēst kaut ko veselīgu un vienkāršu. Gaļu gandrīz neēdu, pirms Lieldienām cenšos ievērot gavēni. Bet tagad, tā kā man ir salauzta kāja, gaļa jāēd, un gavēni nevaru pilnībā realizēt. Visbiežāk vāru rīsus ar aprikozēm un rozīnēm vai griķus, ēdu arī makaronus ar sieru." Griķi ir Ždanokas iecienītākā biezputra, ko Briselē viņa ēd vismaz reizi nedēļā. Tā kā Beļģijā šis produkts nav nopērkams, tas tiek vests no Rīgas. Restorānus Ždanoka apmeklē tikai tad, ja ierodas viesi vai tiek uzaicināta oficiālās darba vakariņās. Savus ciemiņus Tatjana visbiežāk ved uz restorānu "Chez Patrick" vecpilsētas centrā — tajā ir mājīgi un tas zināms gandrīz tikai vietējiem iedzīvotājiem. Starp citu, citiem deputātiem galdiņu restorānā, kur vakarā aiziet kopā ar viesiem, parasti pasūta palīgs vai asistents, bet Ždanokai nesagādā problēmas to izdarīt pašai.

Četri dzīvokļi, viens auto

Jautājums par dzīvesvietu, izrādās, ir sarežģītāks, nekā gaidīts. Briselē Ždanoka īrē divistabu dzīvokli, nesen arī Strasbūrā kopā ar palīdzi noīrēts neliels dzīvoklis, kur apmesties Parlamenta Strasbūras nedēļas laikā.

"Man ir sava dzīvesvieta Rīgā, bieži apmeklēju arī māti. Tātad Rīgā divas vietas, dzīvokļi Briselē un Strasbūrā — un sajūta tāda, ka visur ir mājas." Galvenā problēma ir sadzīves priekšmeti un ikdienas nepieciešamības preces — katrā mājā ir savs drēbju skapis, kosmētika, tējkanna, trauki.

Reiz Ždanokai mīļa bija arī Jūrmala, nu ar šo pilsētu saistās ļoti drūmas asociācijas. "Man visa bērnība saistīta ar Jūrmalu, mana ģimene tur īrēja vasarnīcu. Vectēvs bija ārsts poliklīnikā, un tur, kur tagad lunaparks un Dzintaru koncertzāle, mēs bērnībā lasījām sēnes. Tāpēc man bija sāpīgi, kad kāpās cēla daudzstāvu ēkas un pansionātus, bet pēdējā laikā situācija, ka kāpu zonā ceļ privātmājas, vispār ir šausmīga. Es atsakos turp braukt, jo man sāp sirds." Jūrmalas vēlēšanu skandāls nav palicis nepamanīts. "Es jau pajokoju: ja vajag atrisināt sev interesējošu jautājumu, var parunāt arī krieviski. Kad domnieki sāka šaubīties, kas nenobalsoja, uz mūsu deputātiem pat aizdomas nekrita, ka viņus varētu nopirkt. Tas ir vienīgais, kas iepriecina visā šajā situācijā."

Pirms dažiem gadiem Latvijā Ždanoka no mājām Čiekurkalnā uz darbu labprāt devās ar velosipēdu. "Tagad, kad esmu Rīgā, parasti jādodas tikties ar cilvēkiem. Esmu partijas vadītāja, jāģērbjas solīdi, un nevar oficiālā tērpā braukt ar velosipēdu. Tādēļ man bija jāsper izšķirošs solis — paņēmu līzingā jaunu automašīnu. Izvēlējos sešvietīgu, lai var izmantot arī partijas vajadzībām," deputāte stāsta par savu jauno "Opel Zafira". Pati gan to nestūrējot, auto vada kāds no kolēģiem.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu