No VUGD piedzen 100 000 latu par Talsu traģēdijas radītajām ciešanām (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par labu Talsu traģēdijā cietušajam Andrim Zasam piedzina kopumā 100 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību un atlīdzību par sakropļojumu.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, AT piedzīto summu veido 50 000 latu atlīdzība par morālo kaitējumu un 50 000 latu atlīdzība par sakropļojumu. Pārējā daļā Zasa prasība tika noraidīta. Tāpat AT noraidīja Artūra un Aijas Zasu prasību.

Kā ziņots, Zasu ģimene no VUGD un Iekšlietu ministrijas (IeM) vēlējās piedzīt trīs miljonu latu kompensāciju.

Kā informēja Zvejniece, AT no VUGD valsts labā piedzina valsts nodevu par tiesas izdevumiem 1295 latu apmērā.

Šodien pasludināto spriedumu 30 dienu laikā būs iespējams apstrīdēt AT Senātā.

Izskatot Zasu ģimenes prasību, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 29.oktobrī no Latvijas valsts VUGD personā par labu 1997.gadā Talsu traģēdijā cietušajam Andrim Zasam un viņa mātei Aijai Zasai piedzina kopumā 120 000 latu atlīdzību par traģēdijas radītajām ciešanām.

Par labu traģēdijā cietušajam Andrim no VUGD tika piedzīta 50 000 latu atlīdzība par morālo kaitējumu un tikpat liela summa par gūto sakropļojumu, bet par labu viņa mātei piedzīta 20 000 latu kompensācija par morālo kaitējumu.

Otrā brāļa Artūra Zasa prasību par morālā kaitējuma kompensāciju Rīgas apgabaltiesa 2007.gadā pilnībā noraidīja.

Tāpat apgabaltiesa pilnībā noraidīja Zasu prasību tajā daļā, kurā viņi lūdza piedzīt atlīdzību no IeM.

LETA jau ziņoja, ka 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Rīgas apgabaltiesā līdz 2007.gada septembra vidum bija iesniegti 13 prasību pieteikumi par Talsu traģēdijas radīto ciešanu kompensēšanu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu