Saeimas deputātiem samazinās arī pabalstu un kompensāciju apmēru (29)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien kā steidzamus divos lasījumos pieņēma grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz samazināt pabalstu un kompensāciju apmēru parlamenta deputātiem.

Ierobežojumi attieksies uz kompensācijām un pabalstiem deputātiem, tāpat solidāri tiks samazināts arī Saeimas darbinieku atalgojuma fonds.

Šis nav pirmais samazinājums, deputātu amatalgas jau no marta ir sarukušas par 15%, un veikta virkne citu taupības pasākumu, piemēram, Saeimā samazinot komandējumu izdevumus, nosakot ierobežojumus darbam apakškomisijās, atsakoties no atvaļinājuma pabalsta un prēmijām Saeimā strādājošiem, iepriekš norādīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP).

Saskaņā ar grozījumiem tiek samazinātas deputātiem izmaksājamās kompensācijas. No 1.jūlija par 20% samazinās kompensācijas par deputātu transporta izdevumiem, bet kompensācijas sakaru izdevumiem noteiktas par 30% mazākas. Savukārt no 1.septembra par 20% tiks samazinātas īres kompensācijas tiem deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā un kuriem deputāta pilnvaru realizēšanai nepieciešams īrēt dzīvojamo telpu vai viesnīcu galvaspilsētā.

Tāpat tiks samazināts pabalsts deputātiem ar tā dēvēto mīksto mandātu, kas tiek izmaksāts, izstājoties no Saeimas sastāva. Proti, grozījumi paredz no trim līdz vienai mēnešalgai samazināt vienreizējā pabalsta apjomu deputātiem, kuru mandāts izbeidzas tāpēc, ka tiek atjaunots mandāts deputātam, kurš atgriežas Saeimā pēc darba valdībā vai kārtības ruļļa 13.panta trešajā daļā minētā atvaļinājuma.

Muižniece atgādināja, ka deputāti, kuri šajās vēlēšanās ievēlēti Eiropas Parlamentā vai pašvaldībā, atstājot darbu Saeimā, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli pabalstus nesaņems.

Grozījumi paredz arī izmaiņas deputātu parlamenta frakciju veidošanā. Ne mazāk kā pieci viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot frakciju. Viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju un nevar iestāties citā frakcijā. Šī norma izstrādāta, atsaucoties uz daudzu vēlētāju vēstulēm un lūgumiem. Iedzīvotāji pauž neizpratni par situāciju, ka deputāti, kas ievēlēti no viena vēlēšanu saraksta, parlamentā var veidot pavisam cita politiskā spēka frakciju. Jaunā norma stāsies spēkā ar 10.Saeimas sanākšanu.

Pieņemtie Saeimas kārtības ruļļa grozījumi ir vērsti arī uz lielākas kārtības nodrošināšanu sēžu laikā. "Ja sēdē izceļas troksnis vai nekārtības, sēdes vadītājs var saukt pie kārtības, veicot āmura piesitienus," tiek ierakstīts kārtības rullī.

Spēkā arī paliek likuma norma, kas jau līdz šim noteica: ja sēdē izceļas troksnis vai nekārtības un sēdes vadītāja pūles atjaunot kārtību ir nesekmīgas, sēdes vadītājs atstāj savu sēdekli, un līdz ar to sēde uzskatāma par pārtrauktu uz pusstundu. Ja arī pēc sēdes atjaunošanas troksnis vai nekārtības nemitējas, sēdes vadītājs sēdi slēdz.

Grozījumi Saeimas kārtības rullī stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu