Dejas pārvērš vīriešus (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ilgus gadus dejojot, izstrādājas prasme pēc vīrieša dejas stila noteikt arī viņa raksturu, atzīst dejotājas Aleksandra Kurusova, Aija Edžiņa un Viola Abramova. To, ko viņas no dejas soļa atklājušas par saviem skolniekiem - šova "Dejo ar zvaigzni" dalībniekiem Lauri Reiniku, Māri Gulbi un Normundu Rutuli - iespējams, nezina pat viņu mīļotās sievietes. Arī pašas zvaigznes, apgūstot dejotprasmi, atklājušas sevī jaunas īpašības un prasmes.

Romantiskajā dziedātājā atmodusies mežonība

Aleksandra Kurusova uz pirmo mēģinājumu ar jauno deju partneri Lauri Reiniku devusies ar savu priekšstatu par viņu. "Zvaigznes parasti ir iedomīgas un augstprātīgas. Lauris mani patīkami pārsteidza - jau pirmajā mēģinājumā sapratu, ka viņš ir vienkāršs cilvēks. Ar viņu man viegli radās kontakts - viņš ir atvērts un jautrs," saka dejotāja. Aleksandra uzskata, ka viņai pat ļoti paveicies, ka salikta vienā pārī ar Lauri.

Taču ne tikai ar savu atvērtumu un optimismu Reiniks pārsteidzis Aleksandru. "Viņš pēc būtības ir romantiķis, rada lēnas, liriskas dziesmas. Taču dejā Lauris ir atklājis savu velnišķīgo pusi! Domāju, ka tas ir pārsteigums arī viņam pašam, jo viņš, ko sabiedrība uzskata par romantiķi, dejo kā īsts mazs velniņš!" romantiskā dziedātāja rakstura otru pusi atklāj viņa partnere šovā. "Viņš mani pārsteidza jau pašā sākumā, kad paziņoja, ka grib dejot pasodobli. Tā taču ir agresīva deja, cīņa ar partneri, domāju - kā gan viņš, tāds romantisks, spēs to nodejot?" smejas Aleksandra. Taču Reinikam izdevies - dejojot mežonīgo pasodobli, viņš uzvedies kā spāņu toreadors un atklājis savu, skatītājiem vēl nepazīstamo, agresīvo pusi.

Reinika dejojums ir arī viens no iemesliem, kāpēc viņa partnere noliedz apgalvojumu, ka ar latvieša temperamentu spāņu deju grūti nodejot. "Jums ir pierādījums - Lauris taču nodejoja pasodobli! Ja ir dotības un spēja kustēties, arī latvietis var nodejot jebko. Vajag riskēt, un Lauris riskēja! Un, kas neriskē, tas nedzer šampanieti!" uzskata Aleksandra. Ātrās un Latīņamerikas dejas ir šā pāra stiprā puse, un tas pārsteidz, jo Reinika dziesmas lielākoties ir lēnas un liriskas.

Starp dejotāju pāri jābūt arī emocionālai saiknei, nevar dejot ar kuru katru, uzskata Aleksandra, un starp šo pāri saikne noteikti radusies. "Šova stiliste reiz teica: "Lauri, nezinu, vai tu tā dejotu, ja tev būtu cita partnere!"" smejas Aleksandra.

Dejā parādās otrs Reiniks

"Jā, esmu atvēris savu mežonīgo pusi," atzīst arī pats Reiniks, "droši vien pārsteidzu arī skatītājus, kas manas mūzikas dēļ ir pieraduši, ka esmu romantisks, lirisks un salds. Dejā parādās otrs Lauris Reiniks!"

Nākot uz šovu, Reiniks cerējis, ka būs iespēja izdejoties ātrās dejas. "Gribējās izlikt savu enerģiju, un man paveicās, jo arī partnere man ir karstasinīga, kas liek visām manām emocijām nākt uz āru!" viņš priecājas.

Šovs viņam sagādājis iespēju beidzot iemācīties agresīvo pasodobli, kas iepatikusies jau bērnībā, skatoties dejotāju priekšnesumus Arī pašam pasodoble izdevās grandioza un dejota tik enerģiski, ka iegūta nopietna kakla trauma, kuras dēļ Reiniks visu pagājušo nedēļu bija spiests staigāt ar šinu un, par spīti ārsta aizliegumam, kustēties, apgūstot tango. "Miršu, bet nodejošu," tā Reiniks atbildējis uz partneres ierosinājumu atlikt tango apgūšanu un traumas dēļ dejot ko mierīgāku.

Deja mainījusi dziedātāju arī ārēji, piemēram, tagad daudzi Reinikam izsakot komplimentus par labo stāju. "Deja ierādījusi man vairākus muskuļus, ko kustināt," spriež Reiniks. "Mani pat sākuši uztvert vairāk kā dejotāju, nevis kā dziedātāju. Ja agrāk pasākumos mani aicināja ko uzdziedāt, nu man zvana un lūdz, vai es nevarētu novadīt pasākumu un pie reizes kaut ko nodejot!"

Gulbis izrādās neatlaidīgākais skolnieks

Dejotājas Aijas Edžiņas pirmā tikšanās ar Māri Gulbi viņai bijis milzīgs pārsteigums. Izrādās, Aijai pārklausīšanās dēļ šķitis, ka viņa dejos ar Māri Gaili. Liels bijis meitenes pārsteigums, kad, ierodoties pirmajā treniņā, izrādījies, ka partneris būs nevis omulīgais Gailis, bet Gulbis. "Pirmās īpašības, ko viņā pamanīju - tas, ka viņš ir solīds un uzmanīgs pret sievieti," iespaidos dalās Aija. "Iemaņu dejošanā gan viņam nebija!"

Tā kā Gulbis ir viens no retajiem šova dalībniekiem, kam nebija pilnīgi nekādas pieredzes dejošanā, vislielākās grūtības sākumā sagādājusi uzstāšanās publikas priekšā, atklāj viņa deju skolotāja. Visgrūtāk bijis pirmajā pārraidē, taču ar katru šovu veicies arvien labāk, un nu abi dejo publikas priekšā jau pilnīgi droši. Aija pilnīgi piekrīt arī Valērija Mironova reiz pieminētajam teicienam: "Dejā tāpat kā seksā - nevar ar kuru katru". Dejotāju pārī jābūt arī psiholoģiskai saderībai.

Pēc tā, kā vīrietis dejo, ir skaidrs, kāds ir viņa raksturs, ir pārliecinājusies arī Aija. "Ja vīrietim ir vājš raksturs, viņš ir vājš arī dejā. Vājš ne tādā ziņā, ja nezina deju soļus, bet tieši satvēriena un vadības ziņā," atklāj Aija. Gulbis pārsteidzis Aiju ar rakstura stingrību, noteiktību un pacietību. "Viņš var divas stundas no vietas mācīties vienu kustību, līdz sanāk," sava skolnieka pacietību apbrīno Aija.

Māris Gulbis vienmēr ticis uzskatīts par vienu no šarmantākajiem vīriešiem politiķiem. "Uzmanība un māka ieklausīties sievietē, kā arī labā humora izjūta - tas viss padara viņu par šarmantu vīrieti," atzīst dejotāja. Šarmantā vīrieša un izskatīgās dejotājas kopīgais projekts nav radījis greizsirdību arī abu šova dalībnieku mīļotajos cilvēkos - gan Aijas vīram, gan arī Gulbja sievai Tīnai ir labas attiecībās ar otrās pusītes partneri, un viņi dzīvo līdzi šovam, turot īkšķus un jūtot līdzi. "Bučas un apskāvieni, ko redzat TV ekrānā, parāda mūsu attieksmi pret deju - prieku, ka ir tik labi nodejots. Tie nekādā ziņā nav iemesls greizsirdībai," atklāj Aija.

Deju pasaules iepazīšana būs palīdzējusi Gulbim vairākos veidos, spriež Aija. "Pirmām kārtām, viņš būs guvis pārliecību par saviem spēkiem un prasmi dejot. Varbūt viņš būs iemācījies vēl labāk ieklausīties sievietē. Protams, būs iegūta arī laba stāja un kustību koordinācija," spriež Aija. Viņu kā dejotāju pārsteidzis partnera spēks, kura dēļ Aija var justies droša pacēlienos - Gulbis viņu zemē nenometīs! Visvieglāk abiem veicies tango, tāpat arī kviksteps un pasodoble. Pēc vienas no dejām Gulbis televīzijas ēterā atzina, ka viņš, latvietis, protams, nevarot nodejot kā spānietis, bet tam Aija nepiekrīt. "Bet viņš taču nodejoja kā īsts spānietis!" priecājas Aija.

Ieguvis stāju un zaudējis kilogramus

"Zēniem ļoti svarīga ir laba stāja - izstiepts kakls, taisna mugura. Kopš pats apgūstu dejošanu, kritiskāk skatos uz vīriešiem un vērtēju viņu stāju. Stāja ir svarīgākais, un to man ik dienas mēģina iekalt arī Aija," atzīst Māris Gulbis, kas dejojot ir zaudējis piecus kilogramus. "Iesaku visiem, kad ir brīvs laiks, padejot, nevis iet uz bāru," viņš apstiprina jaunatklāto dejas burvību.

Skolas laikā, kā pats smejas, Gulbis "izbalsots" gan no dziedāšanas, gan dejošanas stundām, nu beidzot atklājis savu mīlestību pret deju. Īpaši viņam iepaticies kviksteps, arī džaivs. Ar jaunatklāto bagātību viņš nu vēlas iepazīstināt arī citus, un abi ar Aiju arī piekrituši doties turnejā pa lauku skolām, lai mācītu lauku bērniem dejotprieku.

Rutulis - īstas vīrišķības iemiesojums

"Man sākumā šķita, ka vieglāk būtu dejot ar mana vecuma partneri, piemēram, Lauri Reiniku, nevis vīrieti gados, taču nu esmu pat ļoti apmierināta, ka mans partneris ir Normunds [Rutulis]," priecājas Viola Abramova. Dejotāja atklāj, ka Rutulis sevi parādījis tikai no gaišās puses - viņš ir ideāls skolnieks, vienmēr uzklausa Violas idejas un ieteikumus, izsaka arī savu viedokli, bet galvenokārt uzticas savai skolotājai - kā Viola teiks, tā būs! Treniņi abiem vienmēr noris mierīgi. "Viņš pat psihot nemāk!" smejas Viola. Dažas zvaigznes deju zālē nogurstot un saskābstot, saskaroties ar grūtībām, bet ar Rutuli esot pilnīgi citādi. "Es pati brīžiem nogurstu un saku: nē, mums tas neizdosies! Tad Normunds pa visu zāli bļauj: nē, es to varu, es to izdarīšu! Viņš nekad nesaka, ka kaut ko nevar, - un tas viņu padara tik vīrišķīgu!" atzīst dejotāja.

Pēc Rutuļa dejas stila partnere sapratusi, ka viņš ir dzīvespriecīgs un izpalīdzīgs, un, spriežot pēc stiprajām rokām, arī ļoti vīrišķīgs. Jautāta, vai, pēc viņas domām, Rutulim deja atklājusi ko jaunu par sievieti, Viola atsmej: "Viņš ir pieaudzis vīrietis, precējies, ko gan jaunu es viņam varētu atklāt? Drīzāk viņš ir atklājums man - ir tik patīkami beidzot dejot ar vīrieti, kurš saprot, kas ir sieviete! Viņš izturas kā džentlmenis - padod man roku -, nevis kā puišelis! To viņš būs iemācījies no mūsu kopīgās dejošanas - ka vīrietim un sievietei jābūt kā vienai komandai, neviens nedrīkst būt egoists."

Šovā Rutulis ļoti nopietni domā arī par pāra tēlu, teic Viola. Visorganiskāk pārim padodas standartdejas, taču pārsteigumu skatītājiem sagādājusi abu izpildītā pasodoble, kurā ierasti maigais un labestīgais Rutulis parādījies īsta mačo tēlā. Violai tas gan nav bijis pārsteigums. "Nav brīnums - cilvēki, kuri dzīvē ir mierīgi, dejā bieži vien kļūst pavisam traki," teic dejotāja. Rutuļa mežonīgā pasodoble sagādājusi Violai patīkamu pārsteigumu, jo viņa uzskata, ka katrā no mums ir kāda daļiņa no visas pasaules tautu temperamentiem, un deju zāle ir īstā vieta, kur atbrīvot sevī snaudošo, piemēram, spānieti.

Vēl nedaudz kautrējas

Rutulis piekrīt Violas novērojumiem: viņam patiesi vislabāk pie sirds iet standartdejas. "Latīņamerikas dejās es vēl baidos atklāties, varbūt nedaudz kautrējos," atzīst šova zvaigzne. Taču acīm redzamais nav apstrīdams - šā pāra, kas sākumā vēl nespēja turēt līdzi līderiem, profesionalitāte aug ar katru pārraidi. Kā atklāj Rutulis, tā nepavisam nav sakritība. "Mēs esam labi plānotāji," viņš teic. "Tie, kas jau pirmajā šovā nodejoja ļoti labi, labākajā gadījumā sasniegumu ziņā nu stāvēs uz vietas, bet mēs ar katru pārraidi dejojam arvien labāk un labāk. Mēs ejam uz augšu! Otrs faktors, kas ir mūsu panākumu pamatā, ir labais zvaigžņu stāvoklis: ir mans gads - Cūkas gads -, un tas mums noteikti palīdz!"

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu