Par ko balsot? (295)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Politiķu līdzšinējie darbi būs galvenais kritērijs, pēc kā vēlētāji sola izvēlēties jau pavisam drīz gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Tāpat vēlētāju izvēli noteiks draugu un paziņu ieteikumi, kā arī partiju programmās rakstītais. Gandrīz neviens cilvēks savu balsi neatdos, pamatojoties uz politisko reklāmu un politiķu solījumiem.

Portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse vēlētāju (53%) savu izvēli iecerējuši balstīt uz politiķu iepriekšējā veikuma vērtējumu. Svarīga loma favorītu izvēlē būs arī draugu un paziņu ieteikumiem - tā atzinuši 12% vēlētāju.

Vīrieši divas reizes vairāk nekā sievietes paļausies uz draugu ieteikumiem.

Tāpat vidēji 11% vēlētāju iecerējuši lasīt arī partiju priekšvēlēšanu programmas un izvēlēties pēc tām.

Laukos mītošie biežāk nekā pilsētnieki savā izvēlē gatavojas paļauties uz mediju viedokli un balsot par jau zināmām personībām.

Daudz cilvēku balsot neies

Salīdzinoši daudz cilvēku aptaujā norādījuši, ka uz vēlēšanām neies, nedaudz mazāk - ka vēl nav izlēmuši, kā balsot. Piemēram - "diemžēl nav motivācijas vēlēt, neticu nevienai partijai, arī jaunajām vairs ne" vai "domāju vēlēšanās nepiedalīties", vai "nebalsošu", vai: "Pieļauju iespēju nebalsot. Neredzu nevienu kandidātu, kas kaut ko globāli varētu mainīt. Apnicis jau tas viss."

Daļa parlamenta vēlēšanās nepiedalīsies, jo šai laikā būs ārpus Latvijas.

Pagaidām par vēlēšanām nedomāju. Izlemšu rudenī. Visi tie solījumi ir tikai farss.

Mazākais ļaunums

Bieži kā kritērijs izvēlei tiek izvirzīts "mazākais ļaunums" un protesta balsojums, piemēram, "mazākā riebuma pakāpe".

Tāpat daļa respondentu, nezinot, kā balsos, zina, ko noteikti nevēlēs: "Galvenais, lai krievi netiktu Saeimā" vai "Zinu tikai to, ka nebalsošu par krievu partijām."

Atsevišķi cilvēki arī nevēlas balsot par politikā jau bijušām partijām un personām: "Izslēgt vecās sejas no valdības, izvēlēties partiju ar vismazāko pašreizējo deputātu klātesamību."

Saistībā ar drīzajām vēlēšanām cilvēki pauduši arī pesimistiskus viedokļus, piemēram: "Nu jau nekādi kritēriji vairs nepalīdz, pēc kuriem vadīties, jo visi māk skaisti runāt pirms vēlēšanām, bet atmiņu zaudē tieši pēc... Tas vairāk izskatās pēc šova, par kura apmeklējumu liecina vien zīmogs pasē..."

Līdzīgi viedokļi: "Nu jau vispār neko nevar saprast, viss tiek grauts" vai "Pēc garastāvokļa, jo visi viņi vienādi melo."

Daudz emocionālu lēmumu 

Filips Rajevskis
Filips Rajevskis Foto: LETA

Šai ziņā oktobra sākumā gaidāmās parlamenta vēlēšanas nebūs izņēmums, politologs lēsa un atzina, ka daudz vēlētāju izvēlēsies kategorijās patīk/nepatīk.

Šim speciālista viedoklim gan oponē kāda aptaujas dalībniece, rakstot: "Šobrīd esmu samulsusi no notiekošā, izvēles izdarīšanai plānoju pamatīgi pievērsties piedāvājumu/apvienību/partiju izpētē kopumā."

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika šajā nedēļā, un tajā piedalījās aptuveni 800 cilvēku. Aptaujā apkopotas to respondentu atbildes, kas ir vecumā no 18 gadiem - kam ir tiesības vēlēt.

Komentāri (295)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu