Turkmenistānas prezidentam piešķirts nācijas varoņa tituls

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs otrdien pasludināts par valsts varoni.

Šādu pagodinājumu valsts līderim piešķīrusi Vecajo padome, kas apvieno 600 cilvēkus vecumā virs 60 gadiem.

Kā skaidroja parlamenta spīkers, varoņa tituls Berdimuhamedovam piešķirts par ieguldījumu Turkmenistānas neatkarības stiprināšanā pēc Padomju Savienības sabrukuma.

Berdimuhamedovs sāka vadīt valsti 2007.gadā drīz pēc tam, kad nomira ekscentriskais un autoritārais prezidents Saparmurats Nijazovs, kuram bija piešķirts "Turkmenbaši" (turkmēņu tēva) tituls un prezidenta statuss līdz mūža beigām. Viņa valdīšanas laikā radītais Nijazova personības kults pēc viņa nāves mazinājās, un oficiālā ideoloģija tika pārorientēta uz jauno vadītāju. 2009.gadā Ašgabatā pat tika atklāts Berdimuhamedova muzejs. Ekspozīcijā tika iekļautas tādas sadaļas kā "Nacionālās demokrātijas triumfs", "Valsts cilvēkam" un "Atdzimšanas un lielo pārmaiņu laikmets".

Kritiķi norāda, ka Berdimuhamedovs ķēries pie pats sava personības kulta radīšanas.

Pašreizējā valsts vadītāja attēli rotā gan laikrakstus, gan valdības ēkas un pat valsts aviosabiedrības lidmašīnas.

Tiesa gan, Berdimuhamedovam vēl jāpiepūlas, lai pārspētu savu priekšgājēju, jo Nijazovs līdz savai nāvei 2006.gadā par valsts varoni tika pasludināts piecas reizes.

Tikmēr sākotnējā informācija, ka Vecajo padome, kuras lēmumi ar parlamenta balsojumu iegūst likuma spēku, piešķīrusi Berdimuhamedovam "Arkadag" jeb "Aizgādņa" titulu, nav apstiprinājusies.

Berdimuhamedovs paudis gandarījumu par izrādīto cieņu, piebilstot, ka lielākais pagodinājums ir turkmēņu uzticība, un solot tautas labā strādāt vēl vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu