Ikšķilieši grib pasargāt estrādi (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apmēram 700 Ikšķiles iedzīvotāju parakstījuši atklāto vēstuli, kurā protestē pret Ikšķiles novada domes ieceri nojaukt estrādi, kā arī apbūvēt kultūras biedrības namam piederošo teritoriju. Ikšķiliešu neapmierinātību izraisījusi neziņa, kas notiks ar līdzšinējām pilsētas kultūras vērtībām.

"Ikšķilieši pilsētas kultūras dzīvi pēdējo desmit gadu laikā vērtē ar mīnus zīmi. Pašvaldības lēmumu par novada kultūras centra būvniecību sākumā vietējie uztvēra ar sajūsmu, taču šobrīd, kad projekts ir aizsākts, radušās šaubas: kas notiks ar veco biedrības namu, kur paliks estrāde, kā projekts sevi atpelnīs," ir satraukta Ikšķiles kultūras biedrības priekšsēdētāja Elga Zrēle.

Plānotais Ikšķiles novada kultūras centrs būs trijos stāvos ar kopējo platību 3000 kvadrātmetru, izmaksas – aptuveni četri miljoni latu, kas tiks investēti no pašvaldības budžeta.

Pēc Ikšķiles novada domes izpilddirektora Jāņa Karpova teiktā, pilnībā nojaucot un pārbūvējot estrādi, pilsēta iegūs mūsdienīgu kultūras centru. J. Karpovs apgalvo, ka uzlabosies tikai estrādes tehniskais stāvoklis, bet vizuālā ainava nemainīsies. "Nesaprotu, kam Ikšķilei vajadzīgs šāds monstrs. Iedzīvotājus apmierinātu arī piezemētāks projekts vai arī esošā biedrības nama sakārtošana," saka novada domes deputāts Oļģerts Tamovičs. Savukārt izpilddirektors ir pārliecināts, ka vērienīgais projekts ir nepieciešams: "Ikšķilē ir augsts kultūras attīstības līmenis, un šāds objekts ir nepieciešams, lai to attīstītu vēl plašāk. Tas, ko muļķīgi dēvē par monstru, nesīs uzplaukumu."

Izpilddirektors norāda, ka kultūras biedrības nams nepieder pašvaldībai, tāpēc investēt šīs ēkas restaurācijā pašvaldībai nav tiesību. "Šobrīd neliekam biedrībai maksāt par gāzi, elektrību un apmaksājam pašvaldības organizētos pasākumus. Ir finansiāli neizdevīgi uzturēt šādu novecojošu objektu," tā J. Karpovs.

Ikšķiles novada kultūras centra projektu bija paredzēts realizēt uz pašvaldībai piederoša zemesgabala, uz kura atrodas Ikšķiles estrāde, un daļēji uz blakus esošā Ikšķiles kultūras biedrībai piederošā zemes īpašuma, uz kura atrodas šīs biedrības nams, skaidro J. Karpovs. "Biedrība piekrita savā īpašumā esošo zemi iznomāt jaunā centra vajadzībām, kā samaksu lūdzot pašvaldībai izremontēt gadu gaitā nolietoto namu," stāsta E. Zrēle. "Apmaiņā pret zemi biedrības vajadzībām tika piedāvātas vairākas telpas jaunajā centrā. Sākumā biedrība tam piekrita, taču, projektam attīstoties, no tā atteicās. Līdz ar to projektu realizēs tikai uz pašvaldībai piederošās zemes," apgalvo J. Karpovs. Biedrības priekšsēdētāja uzsver, ka tāda piedāvājuma nekad neesot bijis. "Neviens biedrības namu nejauks nost, un pašvaldība arī turpmāk viņus tikai atbalstīs," sola J. Karpovs.

"Plānotais kultūras centra projekts lēšams četru miljonu latu apmērā, no kuriem vairāk nekā 200 000 latu jau pārskaitīti firmai SIA India, tās nepieredzējusī arhitekte Zane Karpova ir Ikšķiles domes izpilddirektora Jāņa Karpova meita. Šeit skaidri saskatāms interešu konflikts," teikts iedzīvotāju vēstulē. "Uzzinot par meitas pieteikšanos konkursam, izstājos no žūrijas komisijas un vērtēšanā nepiedalījos. Projektu autori līdz pat uzvaras brīdim komisijai netika izpausti, tika vērtēti tikai projekti," savu sašutumu neslēpj J. Karpovs. Ikšķiles mērs Jānis Rudzītis uzskata, ka runas par interešu konfliktu ir mākslīgi radījusi opozīcija. "Atbilstoši likumam izsludināja centra projektu konkursu, interese bija niecīga, un uzvaru ieguva labākais darbs," skaidro J. Rudzītis. Pēc mēra domām, atkārtota konkursa izsludināšana būtu tikai lieka laika un līdzekļu izšķiešana.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu