No valsts piedzen 60 000 latu par Talsu traģēdijas radītajām ciešanām (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien no valsts par labu Ārijai Čuhnovai prasīto 750 000 latu vietā piedzina 60 000 latu kompensāciju saistībā ar 1997.gadā notikušās traģēdijas radīto morālo kaitējumu.

Prasību piedzīt kompensāciju no valsts tiesā iesniedza Ā.Čuhnova un viņas meita Dace Čuhnova, norādot, ka traģēdijā gāja bojā Ā.Čuhnovas dēls un D.Čuhnovas brālis - 14 gadus vecais Gatis Čuhnovs.

Šodien minēto summu - 60 000 latus - AT piedzina par labu vienai no prasītājām - Ā.Čuhnovai, bet D.Čuhnovas prasību tiesa šodien noraidīja, informēja tiesas preses sekretāre Linda Priedīte.

Abas sievietes kompensāciju lūdza piedzīt no Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD).

Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 23.oktobrī par labu prasītājām piedzina 100 000 latu kompensāciju, no tiem par labu Ā. Čuhnovai tika piedzīti 60 000 latu, bet par labu D.Čuhnovai - 40 000 latu. Prasību piedzīt kompensāciju no IeM apgabaltiesa noraidīja.

Spriedums tika apstrīdēts AT, kas Čuhnovu prasību šodien daļēji apmierināja. Šodien pasludināto spriedumu 30 dienu laikā no 19.jūnija būs iespējams apstrīdēt AT Senātā, piebilda Priedīte.

Jau ziņots, ka 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Krimināllieta, kas tika ierosināta pēc negadījuma, četrus gadus "riņķoja" pa visām tiesu instancēm, līdz 2002.gada decembrī Augstākās tiesas Senāts pieņēma galīgo lēmumu, atstājot spēkā spriedumu, ar kuru bijušais Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Pēteris Bekmanis un inspektors Modris Keiselis tika attaisnoti, bet VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Cietušo iesniegtās civilprasības, kas pārsniedza 5,5 miljonus, tika atstātas bez izskatīšanas.

Saldus rajona tiesā lietas izskatīšana sākās 1998.gada sākumā, kad uz apsūdzēto sola bez trīs jau minētajām amatpersonām sēdās arī liktenīgā autopacēlāja šoferi Vilnis Griķis un Igors Ivanovs. Viņus tiesa atzina par vainīgiem nonāvēšanā aiz neuzmanības, smagu miesas bojājumu nodarīšanā, kas sodāma ar reālu brīvības atņemšanu, taču piemēroja viņiem Amnestijas likumu un atbrīvoja no turpmākās reālas soda izciešanas cietumā. Šo spriedumu vēlāk atstāja spēkā arī citu instanču tiesas.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu