Strādnieks nevēlas par 200 latiem strādāt (207)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu

Es, tāpat kā ļoti daudzi cilvēki, otrdienas rīta agrumā izlasīju Boitmanes kundzes rakstu (skat. resursos). Tas izraisīja izbrīnu par visai primitīvo redzējumu, runājot par aplūkotajām problēmām. Ja jau cilvēks ir paudis šādu striktu apgalvojumu, tad nu nevajadzētu balstīties tikai uz tiem datiem, kas ir personāla atlases kompānijas rīcībā. Varbūt būtu jāmeklē dziļākas sakarības.

Neko neapgalvojot un nepretendējot uz pareizo viedokli, paudīšu savas domas. Galvenā no tām - kamēr mūsu valstī neviens pie varas esošais spēks dažādu iebildumu un atrunu dēļ nesakārtos valsts un pašvaldību pārvaldi un nodokļu likumdošanu, lai tā kļūtu par uzņēmējdarbību veicinošu faktoru, nekādas pozitīvas pārmaiņas nav sagaidāmas ne darba devēju, ne darba ņēmēju attiecībās.

Tā kā mēs tieši šajās dienās dzirdam tikai to, ka mūsu regresīvā nodokļu sistēma netiks mainīta, ka mūsu vienīgais uzdevums pašlaik ir klausīties vienīgi aizdevēju rekomendācijās, ka budžeta sastādīšana tiks veikta īpaši drastiski, tad velti cerēt uz optimistiskām vēsmām Latvijas uzņēmējdarbības vidē.

Kamēr darba devējs būs spiests apzināties, ka, samaksājot 200 LVL algu darbiniekam, viņam vēl aptuveni tāda pati summa jāpārskaita nodokļos, ka darba (gribētos jau teikt - ražošanas) efektivitātes celšanai līdzekļu tikpat kā neatliek, jo jātaupa nauda uzņēmuma izdevumiem un administrēšanai, viņam ne mirkli neienāks prātā uzņemties neizpildāmas prasības attiecībā pret darba ņēmēju.

Darba ņēmējs savukārt nevēlas par 200 LVL strādāt efektīvi, jo šāda alga viņam knapi nodrošina zemāko līmeni no visa tā, kas cilvēkam vajadzīgs.

Par šādu algu cilvēks var tikai ēst... lai cik profesionāls un izglītots viņš būtu.

Arī mudinājums sākt savu uzņēmējdarbību bieži vien ir muļķīgs, jo ne jau katram cilvēkam ir jābūt uzņēmējam. Neprasmīga uzņēmējdarbība rada tikai vēl lielāku problēmu.

Cik daudz ir šo mazo uzņēmumu, kurus cilvēki ir radījuši cerībā strādāt, bet tā arī neko nav izdarījuši? Arī šīs 1 lata SIA - domāju, ka tās tikai papildinās statistiku kā neko nedaroši vai knapi galus savelkoši, administratīvi sodāmi budžeta parādnieki.

Tai pašā laikā šāda uzņēmuma īpašnieks ir atvieglojums valsts sociālajam budžetam, jo nevar kļūt par bezdarbnieku, saņemot pabalstu un iespēju iet kursos.

Jau vairākus gadus ekonomisti runā par nesabalansēto nodokļu sistēmu, kas vietējo darbaspēku padara neadekvāti dārgu, bet uzņēmējdarbību neefektīvu, tomēr nekādas izmaiņas šajā jomā nebūs - tāda ir ziņa no valdības.

Tad nu cienījamie Darba devēju asociācijas, Personāla vadīšanas asociācijas un dažādu arodbiedrību vadītāji - liecieties mierā un nezākājiet vietējos Latvijas darba ņēmējus. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ir izrādījies, ka personāla atlases veikšanai nemaz netiek izmantotas tās progresīvākās metodes, kas ļautu vismaz runāt par vēlmi dot darbu vietējiem strādniekiem vai reālas iespējas atgriezties strādāt aizbraukušajiem.

Arī šīs kompānijas strādā tikai tik, cik tām samaksā. Kāpēc gan lai gaidītu citādu attieksmi no pārējās sabiedrības?

Lielākā problēma mūsu valstī ir tā, ka muļķības un ačgārnības vai klaju kaitniecību redz daudzi, bet risinājumu lietu sakārtošanā var atrast tikai speciālisti un realizēt tikai atbildīgās amatpersonas.

Diemžēl visu šo asociāciju un valsts ierēdņu darbība ir vērsta tikai uz šauru interešu lobēšanu, nevis reālu un mērķtiecīgu pasākumu realizēšanu optimālai darbībai. Atziņa - valsts grib piepildīt budžetu saviem tēriņiem, nevis iedzīvotājiem aktuālu vajadzību apmierināšanai.

Un vēl - tuvojošās vēlēšanas šo situāciju tikai pasliktina.

Iveta

Paldies Ivetai par iesaistīšanos TVNET rakstu sērijas "Kā Tu atradi darbu?" tapšanā! Ja arī Tev ir viedoklis par darba meklēšanu un atrašanu, lūdzu, dari to zināmu portālam TVNET!

Kā Tu domā, kādēļ Latvijā ir augsts bezdarba līmenis, taču darba devēji nereti sūdzas, ka trūkst darbinieku? Kas pie tā vainojams? Raksti uz e-pastu lasitaji@tvnet.lv vai izmanto rakstam pievienotu stāstu iesūtīšanas formu! Mēs Tavu viedokli pavēstīsim arī pārējiem!

Komentāri (207)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu