Katalonija nākamnedēļ lems, vai turpināt neatkarības pūliņus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katalonijas valdība pirmdien paziņoja, ka līdz 15.oktobrim pieņems lēmumu, vai turpināt cīņu par Spānijas centrālās valdības apstrīdēto neatkarības referendumu, kas plānots 9.novembrī. Bagātā Spānijas ziemeļaustrumu reģiona līderi cīnās pret Spānijas centrālās valdības centieniem bloķēt referendumu.

Katalonijas līderis Arturs Mass 27.septembrī parakstīja dekrētu, kas paredz 9.novembrī rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību. Konstitucionālā tiesa šomēnes paziņoja, ka ir pieņēmusi centrālās valdības sūdzību par referenduma neatbilstību konstitūcijai un apturējusi referenduma rīkošanu, kamēr tā izskata centrālās valdības argumentus. Tiesai ir pieci mēneši sava sprieduma paziņošanai par to, vai šis referendums atbilst konstitūcijai, tomēr tiesa var pieprasīt šī termiņa pagarināšanu.

Intervijā katalāņu radiostacijai «Rac1» reģiona valdības preses pārstāvis Fransesks Omss uz jautājumu, pēc kura datuma Katalonijas valdībai būtu neiespējami pienācīgi sagatavoties referendumam, atbildēja, sakot, ka tas būtu «ap 13.,14. vai 15.oktobri».

«Dažus no laika termiņiem var paplašināt.., tomēr mēs nevaram izlemt to darīt, ja kaut kas ir jāizlemj vēl 7.vai 8.novembrī,» viņš piebilda.

Tikai 23% Katalonijas iedzīvotāju vēlas, lai reģiona līderis Mass ignorē tiesas lēmumu un turpina ceļu uz referendumu, liecina svētdien nacionālā laikraksta «El Pais» publicēti aptaujas rezultāti.

45% respondentu vēlējās, lai Mass «pakļaujas tiesas lēmumam» un iesaistās sarunās, lai atrastu veidu, kā rīkot balsojumu, kas «atbilstu konstitūcijai». 25% aptaujas dalībnieku pauda vēlmi, lai reģiona līderi atrastu alternatīvu risinājumu, kas ir par labu neatkarības centieniem, bet obligāti nav saistīti ar referenduma rīkošanu.

Aptaujas rezultāti arī rāda, ka nepilna puse no aptaujas dalībniekiem izvēlētos, ka Katalonija paliek Spānijas sastāvā, ja tai tiek piešķirts īpašs statuss, bet tikai 29% respondentu pauda vēlmi pēc pilnīgas neatkarības.

Katalonijas neatkarību atbalstošās partijas piektdien paziņoja, ka ir vienotas centienos panākt referenduma norisi, kas varētu saasināt lielāko konstitucionālo krīzi Spānijā pēdējo gadu desmitu laikā.

Katalonija, kurā dzīvo 7,5 miljoni cilvēku jeb 16% Spānijas iedzīvotāju, ilgi ir bijusi ekonomikas dzinējspēks valstī, kur gandrīz ceturtā daļa iedzīvotāju ir bez darba. Lepni par savu atšķirīgo valodu un kultūru, katalāņi nevēlas pārdalīt savus nodokļus par labu citiem Spānijas reģioniem, un, uzskata, ka reģionam būs labāk vienam pašam.

Viņus iedvesmoja Skotijas neatkarības balsojums, kurā gan pagājušajā mēnesī atdalīšanās no Lielbritānijas tika noraidīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu