Plusi un mīnusi jeb partijā cienītākie un sabiedrības nemīlētākie (37)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pēc Saeimas vēlēšanās nodoto balsu skaitīšanas un plusu un mīnusu reģistrēšanas, jau iegūti pirmie rezultāti par politiķiem, kurus iedzīvotāji ar «+» zīmi gribējuši īpaši izcelt vai gluži otrādi, ar «-» zīmi norādīt savu attieksmi pret kādu konkrēti deputāta kandidātu.

No «Vienotības» visvairāk plusu saņem Straujuma un Rinkēvičs

No «Vienotības» visvairāk plusu saņēmusi Laimdota Straujuma un Edgars Rinkēvičs, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti.

Esošā valdības vadītāja Straujuma, kura balotējās Vidzemē, saņēmusi 24 488 plusus, taču saņēmuši arī 7204 svītrojumu. Šāds vēlētāju vērtējums viņai ļauj saglabāt pirmo numuru sarakstā.

Savukārt ārlietu ministrs Rinkēvičs saņēmis 24 767, savukārt 2660 vēlētāju ministru svītrojuši. Arī viņš sarakstā saglabājis līderpozīciju.

Vidzemes apgabalā mainīto zīmju dēļ no 16.vietas sarakstā uz ceturto pozīciju pakāpies Jānis Upenieks. Vidzemē Inesis Boķis noslīdējis no otrās uz trešo vietu, samainoties vietām ar Ainaru Latkovski.

Latgalē startējošais Dzintars Zaķis mainīto vēlēšanu zīmju dēļ pakāpies no trešās uz pirmo vietu sarakstā. Viņš saņēmis 4554 plusu un 2804 svītrojumu.

Zemgalē plusu un svītrojumu dēļ no piektās vietas par saraksta līderi kļuvis Atis Lejiņš.

Ilze Viņķele vēlēšanās saņēmusi 9133 svītrojumu, Olafs Pulks - 12 522 svītrojumu, Ina Druviete - 9645 svītrojumu, bet Sarmīte Ēlerte - 14 271, kura tā dēļ noslīdējusi uz pēdējo vietu sarakstā.

Āboltiņa - aiz svītras

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no «Vienotības» saraksta saņemusi 6,5 tūkstošus plusu un 6,3 tūkstošus mīnusu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskotie dati.

Āboltiņu ar «plusu» atzīmējuši 6540 vēlētāji un ar «mīnusu» 6289 balsotāji, kas viņu Kurzemes apgabala sarakstā ierindo vien ceturtajā vietā. Ja «Vienotība» no Kurzemes apgabala Saeimā iegūst trīs mandātus, tas nozīmē, ka Āboltiņa paliek aiz svītras.

Artuss Kaimiņš no 35.vietas sarakstā uzlec uz pirmo

Nacionālā teātra aktieris un raidījuma «Suņu būda» vadītājs Arturs Kaimiņš, kurš pazīstams ar vārdu Artuss, ir visvairāk «plusotais» Latvijas Reģionu apvienības deputāta kandidāts - viņam vēlētāji ievilkuši 15 205 plusus, liecina patlaban apkopotie rezultāti par 205 no 259 iecirkņiem Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Daudzo plusu skaits ļāvis Kaimiņam Latvijas Reģionu apvienības Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā uzkāpt no pēdējās uz pirmo vietu. Kaimiņš gan arī ticis svītrots 1160 reizes.

Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars saņēmis 10 106 plusus un ticis 1002 reizes svītrots.

Salīdzinoši daudz plusu ir arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietniekam katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņam Šicam. Viņam ievilkts 6531 pluss, bet ir arī 3414 svītrojumi, liecina rezultāti par 205 no 259 iecirkņiem Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Rīgas vēlēšanu apgabalā Reģionu apvienības vēlētāji «plusojuši» un svītrojuši arī citu aktieri - Rūdolfs Plēpis saņēmis 1159 plusus un 5231 svītrojumu. Šo atzīmju izdarīšana ļāvusi Plēpim pakāpties no 28.vietas vēlēšanu sarakstā uz 7.vietu.

Provizoriskie Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti rāda, ka par Latvijas Reģionu apvienību vēlēšanās nobalsoja 6,47% vēlētāji. Tādējādi apvienību Saeimā pārstāvēs septiņi deputāti.

Latvijas Reģionu apvienību Rīgā, visticamāk, pārstāvēs Kaimiņš un Šics. No Vidzemes Saeimā to, visticamāk, pārstāvēs apvienības līderis Bondars un Ādažu domes deputāts Jānis Ruks. No Zemgales Saeimā šo politisko spēku varētu pārstāvēt uzņēmējs Dainis Liepiņš, savukārt Latgalē - deputāts Juris Viļums. No Reģionu apvienības Kurzemē, visticamāk, ievēlēta Nellija Kleinberga.

«No sirds Latvijai» vēlētāji nav skopojušies ar plusiem Sudrabai

Bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas dibinātās partijas «No sirds Latvijai» vēlētāji nav skopojušies ar plusu likšanu Sudrabai, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas līdz šim apkopotie dati.

Rīgas vēlēšanu apgabalā kandidējusī Sudraba saņēmusi 11 866 plusus, liecina dati par 205 no 259 iecirkņiem. Līdz šim apkopotie dati rāda, ka Rīgas vēlēšanu apgabalā par partiju «No sirds Latvijai» balsoja 16 841 vēlētājs. No tiem 11 866 vēlētāji ievilkuši plusu Sudrabai, bet 259 viņu svītrojuši.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā partijas «No sirds Latvijai» vēlētāji visvairāk plusu - 6740 - ievilkuši bijušajam Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim. Diriģents Arvīds Platpers saņēmis 2185 plusus.

Latgales vēlēšanu apgabalā visvairāk plusu partijas «No sirds Latvijai» sarakstā saņēmusi Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Silvija Šimfa, viņai ievilkti 1483 plusi. Kurzemes vēlēšanu apgabalā visvairāk plusu - 1509 - ir bijušajam Uzņēmuma reģistra galvenajam notāram, pašlaik Latvijas Universitātes katedras vadītājam Ringoldam Balodim. Zemgales apgabalā visvairāk plusu - 1092 - ievilkts uzņēmējam Aivaram Meijam.

Saskaņā ar līdz šim apkopotajiem datiem partijas «No sirds Latvijai» sarakstā visvairāk svītrota ir Liene Cipule, kura augustā paziņoja par izstāšanos no partijas «No sirds Latvijai» un bija gatava atsaukt savu kandidatūru 12.Saeimas vēlēšanās. Saeimas vēlēšanu likums gan neparedz iespēju kādam no vēlēšanās pieteiktajiem kandidātiem atsaukt savu kandidatūru.

Cipule svītrota 1198 reizes, tādējādi viņa Vidzemes vēlēšanu apgabalā partijas «No sirds Latvijai» sarakstā noslīdējusi no 3.uz 12.vietu.

No ZZS Dūklavam un Līdakam visvairāk plusu

R No Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) uz 12.Saeimu startējošajiem kandidātiem visvairāk plusu ir esošās valdības zemkopības ministram Jānis Dūklavam un Saeimas deputātam Ingmāram Līdakam, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Abi balotējās Vidzemē. Dūklavs saņēmis 17 969 plusu un 2667 svītrojumu. Līdaka saņēmis 13 242 plusu un 3261 svītrojumu.

Esošās valdības aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pēc vēlētāju mainītajām zīmēm saglabājis pirmo numuru sarakstā Latgalē, saņemot 3926 plusu un 2661 svītrojumus.

Zemgalē no ceturtās pozīcijas sarakstā pakāpies Raimonds Bergmanis, ieņemot vietu aiz ZZS viena no līderiem Augusta Brigmaņa.

NA sarakstu līderi arī pēc mainītajām vēlēšanu zīmēm saglabājuši savu vietu

Visu Nacionālās apvienības (NA) sarakstu līderi 12.Saeimas vēlēšanās ir saglabājuši savas pozīcijas pēc plusu un svītrojumu saskaitīšanas, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Rīgā pirmā sarakstā palikusi Dace Melbārde, kas saņēmusi 12 880 plusu un 1994 svītrojumus, Vidzemē - Raivis Dzintars ar 26 145 plusiem un 2331 svītrojumiem, Latgalē - Inese Laizāne, kurai plusu pievilkuši 1525 vēlētāji, bet svītrojuši 492.

Kurzemes saraksta līderis pēc mainītajām vēlēšanu zīmēm palicis Gaidis Bērziņš ar 7686 plusiem un 1257 svītrojumiem.

Kurzemē no 7.vietas sarakstā uz 2.vietu pakāpusies Janīna Kursīte - Pakule.

Zemgalē pirmo vietu sarakstā nav mainījis Edvīns Šnore, kas saņēmis 6756 plusus un 1310 svītrojumus. Zemgalē Andris Buiķis no astotās pozīcijas sarakstā pirms vēlēšanām ieņēmis trešo vietu.

«Saskaņas» sarakstā visvairāk plusu Urbanovičam un Andrejam Klementjevam

Partijas «Saskaņa» vēlētāji visvairāk plusu savilkuši Jānim Urbanovičam un Andrejam Klementjevam, liecina patlaban apkopotie vēlēšanu rezultāti.

Urbanovičs saņēmis 36 230 plusus un 2183 svītrojumus, bet Andrejs Klementjevs saņēmis 24 695 plusus un 1615 svītrojumus, liecina informācija par Rīgas vēlēšanu apgabalu, kur apkopoti dati par 205 no 259 iecirkņiem. Savukārt Boriss Cilevičs saņēmis 17 368 plusus un ticis svītrots 2206 reizes.

Rīgas vēlēšanu apgabalā visvairāk svītrojumu «Saskaņas» sarakstā saņēmis Sergejs Mirskis, viņš svītrots 3404 reizes. Politiķis gan vienlaikus ir ceturtais «Saskaņas» Rīgas sarakstā visvairāk plusu saņēmušais - īpašu atbalstu politiķim pauduši 14 369 vēlētāju. Savukārt deputāta amata kandidāte Baiba Rozentāle svītrota 3035 reizes.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā visvairāk plusu - 9114 - saņēmis Sergejs Dolgopolovs un Jānis Ādamsons - 5609 plusus. Vidzemes vēlēšanu apgabalā Andrejs Elksniņš saņēmis 12 904 plusus, Ivans Ribakovs - 10 106 plusus. Kurzemes vēlēšanu apgabalā visvairāk plusi ievilkti Valērijam Agešinam - 5416 plusi, bet Zemgales vēlēšanu apgabalā visvairāk plusu ir Vitālijam Orlovam - 3172 plusi.

Urbanovičs šorīt intervijā LNT sacīja, ka saskaņā ar Satversmē paredzēto Valsts prezidentam Andrim Bērziņam ir jāaicina kāds veidot nākamo valdību. Visās valstīs prezidenti un karaļi aicina uzvarējušās partijas veidot valdību, un šajās vēlēšanās tā ir «Saskaņa». Ja tas tā nenotiek, tad atbildība par rezultātu ignorēšanu ir jāuzņemas Valsts prezidentam, viedokli pauda Urbanovičs.

Jau ziņots, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir uzvarējusi partija «Saskaņa», kurai seko «Vienotība» un Zaļo un Zemnieku savienība, liecina CVK publiskotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Par «Saskaņu» nobalsoja 23,26%, par «Vienotību» - 21,62%, par Zaļo un zemnieku savienību - 19,74%. Nacionālā apvienība ieguvusi 16,5%, «No sirds Latvijai» - 6,91%, Latvijas Reģionu Apvienība - 6,47% vēlētāju balsu. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

CVK vēl nav apkopojusi datus visos ārvalstu iecirkņos.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu