Artuss Kaimiņš no 35.vietas sarakstā uzlec uz pirmo (568)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālā teātra aktieris un raidījuma «Suņu būda» vadītājs Arturs Kaimiņš, kurš pazīstams ar vārdu Artuss, ir visvairāk «plusotais» Latvijas Reģionu apvienības deputāta kandidāts - viņam vēlētāji ievilkuši 15 205 plusus, liecina patlaban apkopotie rezultāti par 205 no 259 iecirkņiem Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Daudzo plusu skaits ļāvis Kaimiņam Latvijas Reģionu apvienības Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā uzkāpt no pēdējās uz pirmo vietu. Kaimiņš gan arī ticis svītrots 1160 reizes.

Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars saņēmis 10 106 plusus un ticis 1002 reizes svītrots.

Salīdzinoši daudz plusu ir arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietniekam katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņam Šicam. Viņam ievilkts 6531 pluss, bet ir arī 3414 svītrojumi, liecina rezultāti par 205 no 259 iecirkņiem Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Rīgas vēlēšanu apgabalā Reģionu apvienības vēlētāji «plusojuši» un svītrojuši arī citu aktieri - Rūdolfs Plēpis saņēmis 1159 plusus un 5231 svītrojumu. Šo atzīmju izdarīšana ļāvusi Plēpim pakāpties no 28.vietas vēlēšanu sarakstā uz 7.vietu.

Provizoriskie Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti rāda, ka par Latvijas Reģionu apvienību vēlēšanās nobalsoja 6,47% vēlētāji. Tādējādi apvienību Saeimā pārstāvēs septiņi deputāti.

Latvijas Reģionu apvienību Rīgā, visticamāk, pārstāvēs Kaimiņš un Šics. No Vidzemes Saeimā to, visticamāk, pārstāvēs apvienības līderis Bondars un Ādažu domes deputāts Jānis Ruks. No Zemgales Saeimā šo politisko spēku varētu pārstāvēt uzņēmējs Dainis Liepiņš, savukārt Latgalē - deputāts Juris Viļums. No Reģionu apvienības Kurzemē, visticamāk, ievēlēta Nellija Kleinberga.

Bondars: Artuss ienes jaunas vēsmas, bet būs jāmācās par valsts pārvaldi

Artuss Kaimiņš parlamentā ienestu svaigas vēsmas, Latvijas Televīzijā svētdienas rītā provizoriskos vēlēšanu rezultātus komentēja Latvijas Reģionu Apvienības līderis Mārtiņš Bondars.

«Jau vairākas nedēļas atpakaļ esmu teicis, ka jāsāk ir gatavoties, jo Artusu ievēlēs. Viņš ienestu pilnīgi svaigas vēsmas un citādāku stilu Saeimas darbā, un tā tas arī notiks. Artuss ir ļoti spilgta personība, kurš saprot to, ka viņam būs jāpiemācās attiecībā par valsts pārvaldes lietām, par to, kādā veidā noris darbs Saeimā. Tajā pašā laikā domāju, ka viņš ir daudz pārāks par visiem,

kā viņš uzdod jautājumus, kā viņš argumentē pozīcijas un kā iznes analītisko darbu,»

uzskata Bondars.

«Jau pirms vairākām nedēļām intervijās teicu, ka jāsāk gatavoties, jo Artusu ievēlēs. Viņš ienes pilnīgi svaigas vēsmas un citādāku stilu Saeimas darbā. Artuss ir ļoti spilgta personība, kurš saprot to, ka viņam būs nedaudz jāpiemācās attiecībā uz valsts pārvaldes lietām, par to, kā norit darbs Saeimā,» sacīja LTV Bondars.

Politologi gan ir pārsteigi

Pētījumu centra SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš savukārt uzsver, ka fakts, ka Kaimiņš ieguvis tik lielu vēlētāju atbalstu, viņam ir negaidīts pārsteigums.

«No otras puses - tomēr nē. Man šķiet, ka tas apliecina, ka arī Latvijā - ja Artuss Kaimiņš vai citi «joku plēsēji» un ne pārāk nopietni cilvēki izdomātu izveidot paši savu partiju, tad visdrīzāk viņiem nebūtu lielu problēmu pārvarēt 5% barjeru. Ir pietiekami liela elektorālā bāze, lai arī šādi cilvēki dabūtu pārstāvniecību parlamentā. Tā kā viņiem pašiem savas partijas nav,

mēs redzam, ka šie «vientuļie vilki» gūst panākumus,»

sacīja Kaktiņš.

Jau ziņots, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir uzvarējusi partija «Saskaņa», kurai seko «Vienotība» un Zaļo un Zemnieku savienība, liecina CVK publiskotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Balsis ir saskaitītas 1000 vēlēšanu iecirkņu no 1054, tostarp saskaitītas balsis visos Latvijas vēlēšanu apgabalos.

Par «Saskaņu» nobalsoja 23,26%, par «Vienotību» - 21,62%, par Zaļo un zemnieku savienību - 19,74%.

Nacionālā apvienība ieguvusi 16,5%, «No sirds Latvijai» - 6,91%, Latvijas Reģionu apvienība - 6,47% vēlētāju balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

CVK vēl nav apkopojusi datus visos ārvalstu iecirkņos.

Komentāri (568)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu