«Gaisīgā» stjuartu profesija - sapnis vai murgs?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēnu diena jau daudzus gadus veiksmīgi izglītības procesā iekļauj karjeras jautājumus ar mērķi rosināt jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā. TVNET komanda nolēma ēnot romantisku, bet tajā pašā laikā ļoti atbildīgu profesiju pārstāvjus. Mēs apmeklējām topošo stjuartu mācības, kā arī noskaidrojām visu par jau pieredzējušu stjuartu darba ikdienu.

Aviokompānijas «airBaltic» drošības instruktors Agris Kalējs stāsta, ka par stjuartu kļūt izvēlas tie, kuriem tas tiešām ir sapnis. Tomēr, ja līdz mācībām nokļuvis kāds, kuram tā nav īstā vieta, tas atklājas ļoti ātri un visbiežāk pats jau pirmajā dienā mācības pamet. Kalējs uzsver, ka topošajiem stjuartiem galvenokārt jābūt pozitīvi motivētiem. Šī profesija piemērota cilvēkiem, kas vēlas aktīvu dzīvesveidu un darba dažādību. «Stjuartam darbs sākas dažreiz jau trijos no rīta, bet dažreiz arī vienpadsmitos vakarā. Turklāt katrs lidojums ir pilnīgi atšķirīgs. Viņiem jābūt gataviem ar to tikt galā,» piekodina Kalējs.

Drošības instruktors priecīgs stāsta, ka

lielākajai daļai topošo stjuartu satraukumā pat acis kvēlo

un vēl jo lielāks prieks esot, ja ar katru dienu tā vēlme nokļūt lidmašīnā kļūst aizvien lielāka.

Evelīna Medkova ir stjuarte ar četru gadu darba pieredzi, bet to, ka vēlas šādu profesiju apgūt, zinājusi jau bērnībā. Par darba lielāko priekšrocību stjuarte uzskata nepieciešamību ikdienā runāt dažādās valodās, bet arī iespēja apvienot darbu ar mācībām nav mazsvarīga. Lai gan darbs esot ļoti atbildīgs, kur punktualitāte ir viena no svarīgākajām nepieciešamajām īpašībām,

ar profesijas izvēli Evelīna ir ļoti apmierināta.

Arī topošajai stjuartei Kristīnei Hartmanei jau bērnībā esot bijis sapnis kļūt par romantiskās profesijas pārstāvi. Pirmo reizi astoņpadsmit gadu vecumā atlasi Kristīne neizturēja, bet no lielā sapņa neesot atteikusies, un tagad, sešus gadus vēlāk, viņa ir soli tuvāk tā piepildīšanai.

«Man vienmēr patikušas gaisīgas profesijas, tas viss ir ļoti aizraujoši!»

stāsta topošā stjuarte.

Ar to vien, ka patīk lidot un ceļot, nepietiek, lai kļūtu par labu stjuartu. Jābūt komunikablam, aktīvam un ar vēlmi palīdzēt kā pasažieriem, tā kolēģiem. Darba ēnaspuse ir slodze, jo, lai gan stjuartiem ir stingri noteikumi par atpūtas laiku, lidojumi dažādajās diennakts stundās un reisu kavēšanās var būt diezgan nogurdinoši.

Ja šī profesija tiešām interesē, ērtākais veids, kā kļūt par stjuartu, ir pieteikties aviosabiedrību rīkotajos konkursos. Tomēr jārēķinās, ka konkurss ir liels – ne visus gribētājus uzņem. Taču, kā jau topošā stjuarte Kristīne pierāda, - ja labi grib, tad visu var!

Liela daļa aviokompāniju, to skaitā arī «airBaltic», pašas apmāca savus topošos darbiniekus. Mācības ilgst apmēram divus mēnešus moderni aprīkotā treniņu centrā, kuru laikā topošie stjuarti apgūst gan teorētiskas, gan praktiskas zinības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu