Polijā darbu atsāks Smoļenskas aviokatastrofas izmeklēšanas komisija

LETA/GRANI.RU
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijā darbu atsāks komisija, kas izmeklē 2010.gadā netālu no Smoļenskas notikušo aviokatastrofu, kurā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, Polijas televīzijai paziņoja Polijas Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Bartlomejs Misevičs.

«Par 99% aizsardzības ministrs sasauks komisiju,» viņš sacīja, piebilstot, ka eksperti «no jauna godīgi un apzinīgi noskaidros aviokatastrofas cēloņus».

Misevičs norādīja, ka komisijas eksperti sāks savu darbu «no «Tu-154» remonta brīža». Komisijā būs pārstāvēti gan Polijas, gan citu valstu eksperti.

Pirms tam Polijas valdības izmeklēšanas komisija secināja, ka «notikušā cēlonis bija lidmašīnas [lidojuma augstuma] samazināšana ārkārtējā ātrumā zem minimālā augstuma meteoroloģiskajos apstākļos, kas neļāva nodibināt vizuālo kontaktu ar zemi, kā arī novēlota atkārtota nolaišanās mēģinājuma procedūras sākšana».

Komisijas ziņojumā cēloņu vidū arī minēta lidmašīnas apkalpes kļūda, kā arī tas, ka pilots ignorēja brīdināšanas sistēmu TAWS.

Ar šiem secinājumiem nebija apmierināta Leha dvīņubrāļa Jaroslava Kačiņska pārstāvētā konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS).

Pēc nākšanas pie varas šīs partijas pārstāvji, tajā skaitā Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs, paziņoja par gatavību pārskatīt izmeklēšanas rezultātus.

Pirms tam viņš vadīja pēc PiS iniciatīvas izveidotu parlamenta grupu, kas nodarbojās ar šīs katastrofas izmeklēšanu. Grupas locekļi secināja, ka lidmašīnas katastrofa notika iepriekš plānotu sprādzienu rezultātā.

Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, 2010.gada 10.aprīlī gāja bojā Polijas valdības pasažieru lidmašīnas «Tu-154» katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku liela Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku ikgadējo piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu