Skotijas līdere: Būtu kļūda rīkot referendumu par palikšanu ES jau jūnijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā rīkot referendumu par valsts turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) jau jūnijā būtu kļūda, svētdien brīdināja Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.

Tā būtu «necieņa» pret Skotijas, Velsas, Ziemeļīrijas un Londonas mēru vēlēšanām, kas notiks maijā, skaidroja politiķe.

Izsakoties par iespējamo balsojumu jūnijā, Stērdžena britu raidorganizācijas BBC televīzijai sacīja: «Es uzskatu, ka tā būtu [Lielbritānijas premjerministra] Deivida Kemerona kļūda.»

«Divi iemesli, kāpēc es neesmu par labu referendumam jūnijā - Skotijas vēlēšanas maijā, un tik tiešām Velsas, Ziemeļīrijas, Londonas vēlēšanas ir maijā.»

«Ja paralēli notiktu referenduma kampaņa, tā būtu necieņa pret šīm svarīgajām vēlēšanām.»

«Otrs iemesls ir tas, ka tā būtu labāk Deividam Kemeronam.. ja viņam izdosies panākt vienošanos februārī Eiropadomē, ka viņam ir vairāk laika starp vienošanos un lēmuma pieņemšanu.»

«Viena no problēmām, ko es šobrīd saskatu kampaņā par palikšanu [ES], ir sekojoša - cik tas skar Deividu Kemeronu, tā lielā mērā ir koncentrējusies uz šiem šaurajiem sarunu tematiem, kaut gan patiesībā, ja kampaņa par palikšanu [ES] grib gūt virsroku, tai ir principā jākļūst par pozitīvu kampaņu par to, kāpēc Apvienotajai Karalistei būtu labāk palikt ES,» sacīja Skotijas pirmā ministre.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds iepriekš noraidījis iespēju, ka referendums varētu notikt jūlijā vai augustā.

Kemerons vēlas, lai referenduma kampaņa ilgtu vismaz trīs mēnešus.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas reformu prasības ietver garantijas ES valstīm, kuras nav eirozonā, lielāku konkurenci, Lielbritānijas tiesības nebūt par daļu no «aizvien ciešākas savienības» un sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm.

Par vispretrunīgāk vērtētajām tiek uzskatītas tieši prasības par sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm. Eiropas Komisija (EK) tās ir nosaukusi par «ļoti problemātiskām».

Kamerons ir solījis līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par valsts dalību ES. Viņš ir solījis atbalstīt palikšanu ES, ja Lielbritānijai izdosies vienoties ar bloku par vēlamajām reformām.

ES līderi 18. un 19.februārī pulcēsies uz samitu Briselē, kur cer panākt vienošanos reformu jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu