«Vienotība» vēlas «līdzsvarotāku piedāvājumu» atbildības jomu sadalījumam; ZZS nesola

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Vienotība» no premjera amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) sagaida «līdzsvarotāku piedāvājumu» attiecībā uz atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji jaunu priekšlikumu nesola.

Pašlaik «Vienotība» ar ZZS nav vienojusies par atbildības jomu sadalījumu. «Vienotība» jau iepriekš pauda, ka jaunajā valdībā vēlētos vadīt Satiksmes ministriju (SM), Ārlietu ministriju (ĀM), Iekšlietu ministriju (IeM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Tieslietu ministriju (TM) un Ekonomikas ministriju (EM). Savukārt Kučinskis piedāvā «Vienotībai» uzņemties atbildību par IeM, ĀM, IZM, EM un Labklājības ministriju (LM).

Pirmdien, 25.janvārī, plkst.9.30 šo priekšlikumu apspriedīs «Vienotības» frakcija, bet plkst.11 plānota atkārtotā ZZS un «Vienotības» tikšanās.

«Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa sacīja, ka līdz pirmdienai abām pusēm būs iespēja apdomāt šos jautājumu un tad atkārtoti par tiem diskutēt. Ja būs «nopietns» piedāvājums no premjera amata kandidāta puses, tad «Vienotība» apliecina vienotu atbalstu valdībai - ar visām 23 frakcijas deputātu balsīm. Āboltiņa pauda, ka tiek sagaidīts «līdzsvarotāks piedāvājumus» atbildības jomu sadalījumā.

«Vienotības» frakcijas pārstāvis Dzintars Zaķis, kurš publiski tiek pieskaitīts tā dēvēto reģionāļu grupas frakcijai, pauda, ka, pazemojot kādu no partneriem, nevar izveidot ilgtspējīgu valdību. Pašreizējais ZZS piedāvājums «nav draudzīgs» un ZZS būtu jāpanāk pretī arī partneru vēlmēm, uzskata Zaķis. Savukārt Kučinskis saviem virzītājiem uz šo amatu arī varētu uzstāt uz taisnīgākiem nosacījumiem pret partneriem, nevis mēģināt apmierināt visas ZZS sastāvā esošo un sadarbības partiju vēlmes, pauda politiķis.

Savukārt tā dēvētā «Vienotības» sešinieka līdere Ilze Viņķele skaidroja, ka partija savu nostāju paudusi, līdz ar to tiek sagaidīts valdības veidotāju piedāvājums. Tāpat būtu jāturpina diskusijas par deklarācijas projektu. Pēc šīm sarunām tad arī jāvērtē konkrēts piedāvājums vai piedāvājuma trūkums, uzskata Viņķele. Viņa sīkāk nevēlējās prognozēt, kāds varētu būt pirmdienas sarunu iznākums un iespējamie kompromisa varianti.

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka premjera kandidāts savu piedāvājumu ir izteicis un tiek gaidīta «Vienotības» atbilde uz to. Jauns piedāvājums netiekot gatavots, un notiekot darbs pie valdības deklarācijas projekta.

Kučinskis saskata iespēju panākt vienošanos ar «Vienotību» par amatu sadalījumu valdībā gaidāmajā abu pušu tikšanās reizē pirmdien. Politiķis šodien žurnālistiem norādīja, ka viņš visu laiku tiekas ar «Vienotības» pārstāvjiem, seko līdzi situācijai un to pārzina. Kučinskis izteicās, ka «negrib pazaudēt «Vienotības» pārstāvjus», un piebilda, ka «mana visbriesmīgākā vīzija ir, ka valdība netiek izveidota, jo nevar vienoties par Satiksmes ministrijas amatu».

Kā ziņots, ZZS savā politiskajā pārraudzībā vēlas Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju, Aizsardzības ministriju, SM un Veselības ministriju, «Vienotībai» atvēlot ĀM, IeM, IZM, EM un LM, bet nacionālajai apvienībai - TM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Kultūras ministriju (KM), kā arī Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Šāda piedāvājuma akceptēšana izmainītu līdzšinējo spēku samēru valdībā. Pašlaik «Vienotībai» Ministru kabinetā ir seši pārstāvji un ZZS - pieci, savukārt ZZS vēlas šo proporciju apgriezt otrādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu