Dienvidkoreja ierosina atsākt kodolsarunas bez Ziemeļkorejas piedalīšanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje piektdien piedāvāja «radošu» risinājumu iestrēgušo sešu valstu sarunu atsākšanai par Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos, to vietā sarīkojot piecu valstu sarunas bez Ziemeļkorejas piedalīšanās.

«Mums ir jāatrod dažādi un radoši piegājieni, ieskaitot mēģinājumu rīkot piecu valstu sarunas bez Ziemeļkorejas,» pavēstīja Paka.

Sešu valstu sarunas ar mērķi izbeigt Ziemeļkorejas kodolieroču programmu apmaiņā pret humāno palīdzību pēdējoreiz notika 2008.gada decembrī un pēc tam nonāca strupceļā. Ziemeļkoreja pēc tam veica trīs kodolizmēģinājumus, no kuriem pēdējais notika šī gada 6.janvārī, izraisot bažas par šīs valsts progresu atombumbas izstrādē.

Šo sarunu dalībnieces ir Ziemeļkoreja, Dienvidkoreja, ASV, Japāna, Krievija un Ķīna.

Nav zināms, vai viņas ierosinātās piecu valstu sarunas varētu notikt tuvākajā laikā. Domājams, ka Ziemeļkoreja nikni reaģētu uz šādām sarunām, un ir maz ticams, ka Pakas priekšlikumu ātri atbalstītu Ķīna, kas ir Ziemeļkorejas pēdējā nozīmīgā sabiedrotā un lielākā palīdzības sniedzēja, un Krievija, kas arī ir Phenjanas tradicionāla sabiedrotā.

Paka arī aicināja Ķīnu veikt «efektīvus» pasākumus, lai piespiestu Ziemeļkoreju sekot Irānas piemēram. Irāna pērn piekrita ierobežot savu kodolprogrammu, un šogad tika atceltas starptautiskās sankcijas pret Irānu saistībā ar šo programmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu