Četriem balsu pirkšanā apsūdzētajiem piespriež ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien Cēsu rajona tiesa piesprieda ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus četriem apsūdzētajiem par balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās «Vienotības» kandidāta Dzintara Zaķa labā.

Bijušajam deputātam, SIA «Madonas slimnīca» ārstam Igoram Aleksandrovam tiesa piesprieda naudas sodu 13 minimālo mēnešalgu apmērā.

Artūram Kleinam piespriestas 150 stundas piespiedu darba, bet Dolāram Kleinam - 180 stundas piespiedu darba. Tā kā Artūrs Kleins ir sodīts jau iepriekš un nav nomaksājis sodu, viņam jāmaksā 1860 eiro.

Savukārt Guntaram Veldrem piespriests naudas sods sešu minimālo mēnešalgu apjomā. Naudas sods piespriests, jo vīrietis vienatnē rūpējas par nepilngadīgo dēlu, kas ierobežo iespēju veikt piespiedu darbu.

Šodien tiesa nolasīja saīsināto spriedumu. Pilns spriedums būs pieejams 29.janvārī.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt līdz 8.februārim.

Sākot izskatīt krimināllietu par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās «Vienotības» kandidāta Dzintara Zaķa labā, četri apsūdzētie šodien Cēsu rajona tiesā atzina savu vainu viņiem celtajās apsūdzībās.

Iepriekš tiesa šo lietu bija plānojusi sākt izskatīt pērnā gada 20.oktobrī, taču sēdi nācās atlikt, jo uz to nebija ieradies viens no apsūdzētajiem - Artūrs Kleins. Tiesa nolēma piemērot apsūdzētajam sodu 150 eiro un noteica, ka uz nākamo tiesas sēdi viņš jānogādā piespiedu kārtā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1960.gadā dzimušais Aleksandrovs, kurš pēc profesijas ir ārsts-ķirurgs, 2001.gadā no Latvijas Demokrātiskās partijas saraksta ievēlēts par Madonas rajona Madonas domes deputātu. Tajā laikā viņš strādājis «Madonas slimnīcā».

2002.gadā Aleksandrovs kandidējis 8.Saeimas vēlēšanās no partijas «Jaunais laiks» saraksta, bet nav ievēlēts, savukārt 2005.gadā viņš ieguvis Saeimas deputāta mandātu uz laiku, kamēr Ainars Latkovskis pildījis ministra pienākumus. Arī 2009.gadā Aleksandrovs ieguvis Saeimas deputāta mandātu, Valdim Dombrovskim kļūstot par Ministru prezidentu. Pēc tam viņš no «Vienotības» saraksta kandidējis 10.Saeimas un 11.Saeimas vēlēšanās.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Aleksandrovam agrāk piederēja nekustamie īpašumi Vidzemē, Madonas pusē, galvenokārt meži un zeme.

Jau ziņots, ka 30.jūnijā Vidzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzētas četras personas par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12.Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu, aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viena no apsūdzētajām personām nolūkā panākt, ka daļa balsstiesīgo personu savas tiesības vēlēt deputātus 12.Saeimas vēlēšanās nerealizē brīvi, bet gan balso par viņa norādītu politiskās partijas konkrētu deputāta kandidātu, apmaiņā piedāvājusi mantisku labumu no pieciem eiro līdz 20 eiro.

Tā 2014.gadā, laika periodā no septembra beigām līdz 4.oktobrim, viens no apsūdzētajiem piedāvāja pārējām trīs apsūdzētajām personām, kā arī tālāk viņu sameklētajiem cilvēkiem nobalsot par kādas politiskās partijas deputāta kandidātu, balsošanas gaitā vēlēšanu zīmē ar «+» atzīmēt attiecīgo deputāta kandidātu. Apsūdzētais apsolīja arī apmaksāt transporta izdevumus nokļūšanai uz balsošanas iecirkņiem. Minētās trīs apsūdzētās personas piekrita iepriekš minētajam piedāvājumam piedalīties organizētajā 12.Saeimas vēlēšanu vēlētāju uzpirkšanā par labu kādam deputāta kandidātam.

Trīs apsūdzētās personas pie kriminālatbildības tiek sauktas pēc Krimināllikuma 90.panta otrās daļas - par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu, savukārt viena no apsūdzētajām personām pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 20.panta otrās daļas un 90.panta otrās daļas - par apzinātas kavēšanas organizēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu