Rūjiena: pagaidām nekā ekstrēma, dzīve -30 grādu dēļ neapstājas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rūjienas novadā sala dēļ dzīve nav apstājusies un notiek viss tas pats, kas ikdienā, sacīja Rūjienas novada domes izpilddirektors Ivo Virsis. Rūjienā piektdienas rītā sasniegts jauns rekords -30,6 grādi. Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra, kas šajā datumā reģistrēta Rūjienā, bija -29,1 grāds 1940.gadā.

Pēc pašvaldības pārstāvja vārdiem, dzīve nav apstājusies, autobusi kursē, dienesti strāda, apkure ir, un notiek viss kā citā ikdienā. Pašā Rūjienā esot - 27, -28 grādi. Sniega esot mazāk kā Rīgā un Kurzemē. Debesis piektdien ir skaidras.

«Dzīve nav apstājusies, nav nekas ekstrēma, ziemeļvidzemnieki ir pieraduši. Autobusi kursē, apkure ir, notiek viss tas pats, kas citā ikdienā,» viņš stāstīja.

Rūjienas vidusskolā pastāstīja, ka ceturtdien, kad nav bijis tik auksts, skolā bija ieradušies 56% bērnu. Piektdien plānotais basketbola turnīrs, kurā piedalās 15 komandas no Vidzemes un Rīgas, nav atcelts. Tā sākums būs plkst.12.

Rūjienas vidusskolas direktora vietniece mācību darbā Nelda Jaunzeme stāsta, ka skolas mājas lapā vecākiem ir publicēta informācija, ka skola darbojas jebkuros laikapstākļos.

«Vecākiem tika teikts, ka bērni var nenākt uz skolu, bet vakar bija diezgan daudz, kad arī bija pāri pa - 20 grādiem. Šodien ir atnākuši bērni dažādos vecumos, nav daudzi, bet daži desmiti noteikti ir,» viņa stāstīja.

Bērni un vecāki aukstuma normas interpretējot atšķirīgi. Bija daļa, kas ceturtdien neatnāca, bet piektdien, kad ir aukstāks, ir klāt. Novadā ir vairāki skolas autobusi, kuri kursē, bērnus uz skolu atved arī vecāki ar saviem auto.

«Vakar, kad beidzās stundas ap plkst.12, bērni devās uz slidotavu netālu no skolas,» piebilda Jaunzeme.

Jau ziņots, ka bērni līdz 12 gadiem var neapmeklēt skolu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par - 20 grādiem, savukārt vecāki skolēni, ja gaisa temperatūra noslīd zemāk par - 25 grādiem.

Prognozes liecina, ka brīvdienās Latvijā turpināsies aukstums - sals tikai nedaudz atslābs.

Arī Ainažos dzīve turpinās

Arī Ainažu pilsētas pārvaldes vadītāja Ilona Jēkabsone atklāja, ka pārvaldē, neskatoties uz aukstumu, viss notiek - cilvēki iet uz darbu, skolēni, vadoties pēc situācijas, uz skolu neiet, taču vairāki vecāki, kuriem ir mašīnas, savas atvases uz izglītības iestādēm nogādā ar transportu.

Pārvalde bez problēmām nodrošina nepieciešamos pakalpojumus, piemēram, apkuri izglītības iestādēs un veikalos.

«Mums diezgan bieži ir bijis šāds aukstums, tāpēc nekas neapstājas - kādi darbi iedzīvotājiem jāveic, tos viņi veic. Arī sētnieki paveic savus pienākumus. Un tā kā Ainažos nav snidzis kopš trešdienas, sniegs ir nošķūrēts, un sētniekiem lielākie darbi jau ir paveikti,» atklāja Jēkabsone.

Kā ziņots, līdz plkst.8 zemākā gaisa temperatūra ir fiksēta Ainažos, kur gaiss atdzisis līdz mīnus 30,9 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Otra zemākā temperatūra reģistrēta Rūjienā - mīnus 30,6 grādi, kas ir arī šīs novērojumu stacijas jaunais 8.janvāra rekords.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu