Absurdā medicīna: Ārstu konsilija vietā palīdzība jāmeklē pie «Ziedot.lv»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau septiņus mēnešus Kantu ģimenē aug mazais Aleksandrs, un jau septiņus mēnešus viņa mamma nav gulējusi nevienu nakti. Zēnam ir smaga saslimšana, viņš ēd un elpo tikai ar caurulīšu un aparātu palīdzību. Ģimene portālā «ziedot.lv» vāc 34 000 eiro, lai puisēnu pēc iespējas ātrāk operētu Vācijā. Taču būtu pieticis ar Latvijas ārstu konsilija slēdzienu, lai slimais puisēns iegūtu visus nepieciešamos dokumentus un operāciju segtu par valsts naudu, nevis kārtējo reizi lūgtu ziedotāju atbalstu, trešdien vēstīja LTV «Panorāma».

Septiņus mēnešus Aleksandrs ir ne tikai liels prieks savai mammai, tētim un māsiņai, bet arī lielas rūpes. Viņam ir iedzimta mēles, mutes un rīkles anomālija – Pjēra Robina sindroms un aukslēju šķeltne. Viņam ir ļoti sašaurināti elpceļi, bērns ēd ar īpaša aparāta palīdzību, arī gļotas tiak atsūktas ar īpašas iekārtas palīdzību.

«Es vispār pagulēt nevaru... arī mazā māsiņa sauc palīgā,» stāsta Aleksandra mamma Natālija Kante.

Ar slimo bērnu uz rokām ģimene jau vairākkārt saskārusies ar dīvainībām mūsu medicīnas sistēmā. Invaliditāte puisītim iedota uz vienu gadu. Par īpašas kopšanas atzīmi, kas ļauj mammai nestrādāt un kļūt par zēna aprūpētāju, nācās cīnīties, jo ekspertīžu komisijā nedomāja, ka zēnam, kas pilnībā atkarīgs no aparātiem, tā nepieciešama. Tāpat ieteikts nogaidīt ar operāciju - dokumentos fiksēts, ka ieteicamais operācijas vecums ir trīs gadi. Tieši tāpēc tagad portālā «ziedot.lv» ģimene vāc naudu, lai dotos uz klīniku Vācijā un veiktu operāciju pēc iespējas ātrāk.

«Viņš tev nemirst, gaidi,» sarunu ar ārstiem īsumā atstāsta Aleksandra mamma. «Bet viņam taču grūti!»

Rīgas Stradiņa universitātes Lūpu, aukslēju un sejas šķeltņu centrā Aleksandrs bijis divreiz, bet otrajā reizē konsultācija pat nenotika. Puisītis smaka, un viņu ar ātro palīdzību veda uz bērnu slimnīcu. Te apgalvo, ka bērnus operē ļoti agrīni, jau no trīs mēnešu vecuma, bet Aleksandram ir vairākas smagas diagnozes un, visticamāk, gadījums tiešām ir pārāk nopietns, lai operētu Latvijā. Taču arī tad nav jāvāc ziedotāju nauda, bet jāsaņem konsilija atzinums, attiecīgā veidlapa un operācija jāveic par valsts naudu jebkur citur Eiropā.

«Sauksim konsiliju, domāsim, ko tagad darīt,» saka RSU Latvijas Lūpu, aukslēju un sejas šķeltņu centra vadītāja prof. Ilze Akota.

Pagaidām no operācijai vajadzīgās summas saziedota trešā daļa naudas. Ja konsilijs notiktu pēc iespējas ātrāk, ģimene Nacionālajā veselības dienestā iegūtu E-2 veidlapu un visu ārstēšanu Vācijā segtu no valsts budžeta. Gaidāmās operācijas nav vieglas, bet noteikti atvieglotu mazā Aleksandra dzīvi. Par to, ka viņš ir cīnītājs, šaubu nav!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu