Kosovas Konstitucionālā tiesa vienošanos ar Serbiju pasludina par daļēji pretlikumīgu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kosovas Konstitucionālā tiesa trešdien atzinusi, ka vienošanās ar Serbiju, kas izsaukusi valstī politisko krīzi, daļēji ir pretrunā ar valsts pamatlikumu.

Tiesa atzina, ka serbu minoritātes apdzīvotajām municipalitātēm ir tiesības veidot asociāciju, kā to paredz ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību 2013.gadā noslēgtā Prištinas un Belgradas vienošanās, taču tai nedrīkst būt nekādas izpildvaras pilnvaru, kas rezervētas vienīgi centrālajai valdībai.

Tiesa norādīja, ka serbu pašvaldību asociācija «nav pilnīgā saskaņā ar konstitūcijas garu» un to jāpielāgo konstitūcijas standartiem. Taču vienlaikus tiesa uzsvēra, ka serbu municipalitāšu apvienība «ir jāveido».

Vienlaikus tiesa atcēla pagājušajā mēnesī pieņemto lēmumu apturēt vienošanās izpildi.

Ar ES starpniecību noslēgtā Kosovas un Serbijas vienošanās paredz piešķirt serbu minoritātei plašāku autonomiju, taču pret to kategoriski iebilst opozīcija, kas faktiski paralizējusi parlamenta darbu, cenšoties panākt vienošanās izpildes apturēšanu.

Lai novērstu likumdošanas procesa paralīzi, Kosovas prezidente Atifete Jahjaga nodeva vienošanos izvērtēšanai Konstitucionālajai tiesai.

Ar Briseles starpniecību 2013.gadā noslēgtā vienošanās ļāva gan Belgradai, gan Kosovai spert soli tuvāk iespējamai nākotnes dalībai ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu