Dimants: Pašlaik galvenais ir Saeimas reakcija uz tiesas spriedumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Galvenais pašlaik būs tas, kā rīkosies Saeima - vai turpinās iet pa prettiesisku ceļu vai tomēr veidos tiesisku valsti Latvijā, aģentūrai LETA sacīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) iepriekšējais priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Komentējot Administratīvās rajona tiesas šodienas spriedumu atcelt Saeimas lēmumu par viņa atbrīvošanu no padomes locekļa amata, Dimants sacīja, ka galvenais pašlaik ir Saeimas reakcija uz tiesas spriedumu. «Ir iespējams šo spriedumu pārsūdzēt, un tā būs pirmā indikācija, vai kaut kas ir saprasts, vai mēs esam mācījušies, ka ir jāveido lojālas attiecības starp likumdevēju, sabiedriskajiem medijiem un patstāvīgu iestādi, kas ir nacionālais mediju regulators.»

«Mans viedoklis ir, ka spriedums ir tik nepārprotams, ka to pārsūdzēt nevajadzētu, ja mēs tiešām esam par tiesiskumu,» piebilda Dimants.

Viņš arī norādīja, ka sprieduma pārsūdzēšana neatceļ tā izpildi, piebilstot, ka «manā vietā tur nevienu citu vairs neieliks pārskatāmā nākotnē».

«Spriedums mani atjauno amatā kā padomes locekli, jo Saeima mani par priekšsēdētāju nav ievēlējusi,» turpināja Dimants. «Pārmetumi daļēji bija priekšsēdētājam, bet ne jau Saeima mani ievēlēja par priekšsēdētāju.»

«Tā ir koleģiāla institūcija, kur visi padomes lēmumi tiek pieņemti koleģiāli ar balsojumu, tajā skaitā arī par manu ievēlēšanu, un arī atbildība ir koleģiāla. Nu tas ir tāds aspekts, kas nebija ņemts vērā 8.jūlija lēmumā,» uzsvēra Dimants. «Šeit arī padomei būs jāatgriežas pie jautājuma par priekšsēdētāju.»

Taujāts, vai būtu gatavs kandidēt uz priekšsēdētāja amatu, Dimants norādīja, ka pats sevi amatam neizvirzīs, tāpat kā iepriekšējā reizē tas netika darīts, un viss ir atkarīgs no padomes locekļiem. «Katrā ziņā būtu gatavs kandidēt, jo tas tomēr būtu konsekventi, ja jau esmu prasījis atjaunošanu locekļa amatā, tad zināmā mērā tas ir saistīts ar maniem pienākumiem, kādi man iepriekš bija padomē.»

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa šodien apmierināja NEPLP iepriekšējā priekšsēdētāja Dimanta prasību un atcēla Saeimas lēmumu par viņa atbrīvošanu no padomes locekļa amata.

Kā aģentūru LETA informēja tiesā, spriedums ir izpildāms nekavējoties.

Jau ziņots, ka pieteikumā tiesai Dimants rakstīja, ka Saeima ir pieņēmusi lēmumu, pārkāpjot vairākas procesuālās tiesību normas. «Tā rezultātā Saeima ir pieņēmusi nepamatotu lēmumu, kurā nav norādīts ne faktu uzskaitījums, ne pamatojums, ne ietvertas citas administratīvā akta obligātās sastāvdaļas,» pieteikumā raksta Dimants, norādot, ka šādā veidā viņa tiesības un tiesiskās intereses ir prettiesiski aizskartas, kas ir pamats pieteikuma iesniegšanai tiesā.

Dimants tiesā pilnībā pārsūdz Saeimas lēmumu kā nelabvēlīgu prettiesisku administratīvo aktu un lūdz tiesu atcelt Saeimas 8.jūlija lēmumu par viņa atbrīvošanu no amata.

Oktobrī tiesa nolēma negrozīt lēmumu, ar kuru noraidīts Dimanta pieteikums noteikt viņam pagaidu aizsardzību, proti, apturēt parlamenta lēmuma darbību par viņa atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata. Līdz ar to tika atstāts negrozīts Administratīvās rajona tiesas 10.septembra lēmums, bet Dimanta blakus sūdzība noraidīta. Lēmums nebija pārsūdzams.

Iepriekš jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa savā lēmumā atzina, ka nepastāv vērā ņemams pieteicēja subjektīvo interešu aizskārums, tādēļ nav pamata vērtēt lēmuma tiesiskumu (prettiesiskumu). Savukārt Dimanta minētie apstākļi neliecinot par to, ka viņam rastos patiešām būtisks kaitējums vai zaudējumi, kuru novēršana vai atlīdzināšana būtu ievērojami apgrūtināta vai prasītu nesamērīgus resursus.

«Vienotības», Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas «No sirds Latvijai» līderi rosināja Dimanta atlaišanu. Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz «Radio Skonto plus» programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi atsaucās arī uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu