Tadžikistānas skolās aizliegtas svētku egles un Jaungada pasākumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Tadžikistānā ir pastiprināti ierobežojumi Jaunā gada svinēšanai skolās, aizliedzot svētku egles, pasākumus un apdāvināšanu.

Šīs Vidusāzijas valsts Izglītības ministrijas rīkojums noteic, ka Jaunā gada svinībās ir aizliegta «pirotehnika, svētku mielasti, apdāvināšana un naudas vākšana» svinībām, kā arī ir aizliegts «izvietot gan dzīvas (nozāģētas), gan mākslīgas Jaungada egles» skolās un augstskolās. Tāpat ir aizliegta ballīšu organizēšana un pasākumi restorānos.

Ministrijas izplatītajās rekomendācijās kārtības skolās nodrošināšanai gada nogalē ierosināts šajā laikā izgatavot sienas avīzes, rīkot kultūras un literatūras pasākumus, kā arī organizēt sporta sacensības.

Skolēnu ziemas brīvdienas Tadžikistānā ir no 1. līdz 31. janvārim.

Lai gan daudzās citās pasaules valstīs, tostarp Vidusāzijā, pilsētu galvenos laukumus jau tagad rotā krāšņas svētku egles, Dušanbē galvenā pilsētas egle tiks novietota vien dažas dienas pirms Jaungada svinībām, un jau pašā 2016.gada sākumā tā tiks noņemta.

Iepriekš valdība mēģināja iegrožot Jaunā gada svinēšanu valstī, piemēram, 2013.gadā tika pieņemts aizliegums televīzijā rādīt krievu Jaungada svētku simbolu Salatēvu.

Sekulārajā Tadžikistānā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi, sabiedrība ir sašķēlusies jautājumā par padomju un krievu kultūras ietekmi sabiedrībā, tostarp uz gada nogales svētku atzīmēšanu.

2011./2012. gadu mijā Dušanbē pie radinieku mājas nezināmi uzbrucēji nodūra vīrieti, kurš bija tērpies sarkanā Ziemassvētku vecīša tērpā.

Lai gan vīrieša ģimene uzstāja, ka slepkavībai ir reliģisks motīvs, policija to noraidīja un paziņoja, ka trīs uzbrucēji slepkavības brīdī bija apreibinošo vielu ietekmē.

Dažas dienas pirms slepkavības Tadžikistānas galvenais garīdznieks aicināja musulmaņus neievērot Jaungada svinēšanas tradīcijas.

Pēdējo gadu laikā tiek mēģināts ierobežot arī citu svešzemju tradīciju izplatību Tadžikistānā.

2013. un 2014. gadā tika vēstīts, ka ir aizturēti cilvēki zombiju un vampīru kostīmos, jo valdība iebilst pret Visu svēto dienas priekšvakara jeb Helovīna atzīmēšanu.

Tadžikistānā ir arī stingri ierobežojumi, piemēram, bēru un kāzu organizēšanai, bet šogad kādam vīrietim noteikts 550 eiro liels sods par dzimšanas dienas svinībām kopā ar draugiem Dušanbē ar īru krodziņa tematiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu