Rinda pēc sirds. Ko tas nozīmē?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Turpinās ziedojumu vākšana Jāņa Vaišļas sirds transplantācijai! Ja donors atrastos Baltijā, par operāciju maksātu valsts. Taču, tā kā Jānim sirds jāpārstāda steidzami, donors tiek meklēts Eiropā, un tas maksā ļoti dārgi! Ko īsti nozīmē «stāvēt rindā» uz donoru?

Eiropā nav vienota reģistra, kurā iestāties rindā uz donora orgānu. Piemēram, Skandināvijai ir savs, Vācijā, Austrijā un citās valstīs – savi reģistri. Lai tiktu ieskaitīts kādā no gaidīšanas listēm, pacientam jāiemaksā liels depozīts – parasti 120 000 eiro.

Kardiologs Andris Skride skaidro: «Pati sirds transplantācija, ja nav nekādu sarežģījumu, varētu izmaksāt 30-40 tūkstošus eiro, pārējo naudu parasti atdod. Retos gadījumos ir nepieciešama ilgstoša ārstēšanās intensīvā terapijā, reizēm pat ir nepieciešama atkārtota orgānu transplantācija, ļoti retos gadījumos. Tāpēc katra klīnika nodrošinās ar šo depozīta summu. Tādi ir šie noteikumi.»

Tikšana rindā ir pirmais solis. Pēc tam jāsagaida arī asins grupai un citiem parametriem atbilstoša donora sirds. Ārsts uzsver – ja donors atradīsies Baltijā, visas izmaksas segs valsts. Jāņa Vaišļas gadījumā laika ir ļoti maz – vien dažas nedēļas.

Skride skaidro, ka dabūt sirds donoru pat ir grūtāk nekā plaušu donoru, tāpēc šo meklējumu loku nepieciešams paplašināt ārpus Baltijas citās Eiropas valstīs, tādējādi palielinot iespēju pacientam sagaidīt donoru.

Kopš vakardienas Jāņa Vaišļas sirds transplantācijas operācijai portālā ziedot.lv saziedota gandrīz puse no nepieciešamajiem 120 000 eiro.

Glābsim Jāni Vaišļu!

Sociālajā tīklā facebook Jānis Vaišļa šodien ierakstījis: «Mana vecā un bojātā sirds pieņem šīs labās domas/vārdus/darbus un noglabā tos «pa tiešo dvēselē», kur tie nepakļausies transplantācijai!»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu