EK priekšsēdētājs EP deputātiem norādījis, ka «Šengenas zona paliks»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers šodienas debatēs ar Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem mierināja, ka «Šengenas zona paliks», piebilstot, ka Eiropas robežu un krasta apsardzes sistēma stiprinās «vienīgo robežu, kurai Eiropā vajadzētu būt», aizsargājot Eiropas Savienību (ES) ar obligātām pārbaudēm ikvienam, kas no tās izbrauc vai tajā iebrauc.

ES līderu 17.decembra un 18.decembra samitā jāatbalsta Eiropas robežu un krasta apsardzes dienesta izveidošana un jāpieņem lēmums par ciešāku sadarbību terorisma apkarošanā, debatēs ar Junkeru un Padomes prezidentvalsts pārstāvi Nikolasu Šmitu sacīja EP deputāti. Daži EP deputāti uzsvēra vajadzību rīkoties, lai nepieļautu Lielbritānijas izstāšanos no ES, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

«Galvenā prioritāte būs īstenot jau nolemto,» teica Luksemburgas darba ministrs Nikolass Šmits attiecībā uz migrācijas krīzes risināšanu un sadarbību cīņā pret terorismu. «Decembra Eiropadomes sanāksmē netiks pieņemti nekādi lēmumi attiecībā uz Apvienotās Karalistes referendumu.»

Tikmēr Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs Manfreds Vēbers sacīja, ka viņš atbalstīs visas EK jaunās iniciatīvas, piemēram, par ES ārējo robežu pārvaldību. «Mums jāpārstāj runāt par krīzes samitiem,» viņš teica. «Mēs esam panākuši daudz: vienošanos par pasažieru datu reģistru, pilnvaras Eiropolam, Grieķijas palikšanu eirozonā, un mēs turpinām atbalstu Ukrainai, neraugoties uz Krievijas spiedienu. Tagad mums ir arī vienošanās par klimatu un datu aizsardzību.»

Sociālistu un demokrātu grupas priekšsēdētājs Džanni Pitella arī veltīja atzinību «labajam» ES ārējās robežas pārvaldības priekšlikumam, bet norādīja, ka «vajadzīgi arī saistoši un jauni mehānismi vairāk patvēruma meklētāju sadalei». Viņš arī teica, ka sociālistu un demokrātu grupa darīs «visu iespējamo», lai Lielbritānija paliktu ES.

Tikmēr, runājot liberāļu (ALDE) vārdā, Gijs Ferhofštads mudināja valstu un valdību galvas ne tikai vērtēt EK priekšlikumu par robežu un krasta apsardzes dienestu, bet arī pievērsties Lielbritānijas referendumam. «Laikā, kad mums draud Lielbritānijas izstāšanās, es aicinu konstruktīvi raudzīties uz Kemeronu [Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons], jo tā ir arī iespēja reformēt Eiropu,» viņš teica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu