Ar krāšņu koncertu un gaismas šovu atklās pirmo Dzintaru koncertzāles «Ziemassvētku festivālu»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

16. decembra vakarā Dzintaru koncertzāle aicina uz pirmā «Ziemassvētku festivāla» atklāšanu! Jau no 18:00 ikvienam interesentam būs iespēja vērot režisora Roberta Rubīna veidoto Gaismas toņu mistēriju, bet 19:30 uz festivāla atklāšanas koncertu aicinās īpašie viesi no ASV – GRAMMY balvas ieguvēji – Losandželosas ģitāristu kvartets.

Losandželosas ģitāru kvartets, kura sastāvā šobrīd spēlē Džons Dīrmens, Metjū Greifs, Viljams Kanengisers un Skots Tenants,vairāk kā trīsdesmit gadu laikā ir kļuvuši par vienu no ievērojamākajām instrumentālajām apvienībām Amerikā. Kvartets regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs, tai skaitā – Linkolna centrā un Kārnegī zālē Ņujorkā, Londonas Vigmora zālē un Southbank centrā, Tokijas operā un daudzviet citur. Viņu daudzveidīgais repertuārs sniedzas no Baha līdz blūzam, iekļaujot Latīņamerikas, tālo austrumu, īru tautas mūziku un amerikāņu klasiķu skaņdarbus. «Ziemassvētku festivāla» koncertā Dzintaru koncertzālē četri harizmātiskie kungi atskaņos gan kaislīgu latino, gan šarmanti liegu franču šansonu, kā arī spilgtākās kompozīcijas no GRAMMY apbalvotā albuma«Guitar heroes»un krāsaino baleta svītu no Pētera Čaikovska «Riekstkoža».

Vēl šajā nedēļā Dzintaru koncertzāles «Ziemassvētku festivāls» aicinās uz Latvijas Radio kora koncertu Nakts lūgšana 16. decembrī plkst. 19:30, Kontrabasa koncertstāstu 20. decembrī plkst. 17:00 ar izcilā latviešu kontrabasista Gunāra Upatnieka piedalīšanos, kā arī Ziemassvētku koncertu visai ģimenei ar Ralfu Eilandu un Valteru Pūci 20. Decembris plkst. 12:00.

Savukārt ikviens, kas no 16. līdz 20. decembrim apmeklēs Dzintaru koncertzāli no plkst. 18:00 līdz 23:00 varēs baudīt īpašu gaismas un skaņas šovu Gaismas toņu mistēriju, kas iepriecinās koncerta apmeklētājus un izgaismos gada tumšāko laiku. Autors režisors Roberts Rubīns uzsver, ka «tās nebūs parastas video projekcijas, bet gan precīzavēsturiskās Dzintaru koncertzālesfasādesvideo apzīmēšana. Ņemot vērā ēkas vizuālās nianses tiek radīts īpašs, 3D animētsvideo stāsts par Jūrmalu un Dzintaru koncertzāli ceļojumā cauri laikiem.»

Pirmais Dzintaru koncertzāles «Ziemassvētku festivāls» no 16. decembra līdz 7. janvārim klausītājiem piedāvās krāšņu muzikālo programmu – sākot no šarmanti liegiem franču šansoniem, Raimonda Paula un Gija Kančeli kino mūzikas, Volfganga Amadeja Mocarta, Johana Sebastiana Baha un Pētera Čaikovska melodiskajiem skaņdarbiem, līdz Arvo Perta un Valentīna Silvestrova sirds mūzikai un Pareizticīgo Ziemassvētku nakts apgarotajiem dziedājumiem. Koncertos tiksimies ar izciliem Latvijas un ārzemju māksliniekiem – Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, akardeonisti Kseniju Sidorovu,vijolnieku Raimondu Ozolu ar stīgu kvartetu, Rīgas Doma zēnu kori, kontrabasistu Gunāru Upatnieku, dziedātāju Ralfu Eilandu, Nacionālo bruņoto spēku orķestri, čellistu Valteru Pūci, dziedātāju Anniju Putniņu, Sinfonietta Riga stīgu grupuun citiem māksliniekiem. Vairāki koncerti «Ziemassvētku festivālā» būs īpaši veltīti arī bērniem.

Ziemassvētku festivāla atklāšana. Losandželosas ģitāru kvartets

Foto: Publicitātes foto

16. decembrī plkst. 19:30

«Ziemassvētku festivālu» atklās GRAMMY balvas ieguvēji, viena no ievērojamākajām instrumentālajām apvienībām Amerikā - Losandželosas ģitāristu kvartets. Viņi regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs, tai skaitā – Linkolna centrā un Kārnegija zālē Ņujorkā, Londonas Vigmora zālē un Southbank centrā, Tokijas operā, kā arī daudzviet citur. Viņu daudzveidīgais repertuārs sniedzas no Baha līdz blūzam, iekļaujot Latīņamerikas, Tālo Austrumu, īru tautas mūziku un amerikāņu klasiķu skaņdarbus. Ziemassvētku festivāla atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē kvartets atskaņos gan kaislīgu latino, gan šarmanti liegu franču šansonu, kā arī spilgtākās kompozīcijas no GRAMMY apbalvotā albuma Guitar heroes un krāsaino baleta svītu no Pētera Čaikovska «Riekstkoža».

Latvijas Radio koris. Nakts lūgšana.

19. Decembrī plkst.19:00

Arvo Perta un Valentīna Silvestrova sirds mūzika kā balts plīvurs noglāsta steigā pazudušos, darbos pārņemtos un tos, kas caur nakts lūgšanu meklē mierinājumu savā garīgajā ceļā. Abus dižgarus vieno līdzīga garīga dimensija un klusuma valdzinājums, taču Silverstrova poēzija mūzikā iepretim Perta askētiskajam caurspīdīgumam iezīmē katra atšķirīgās personības šķautnes. Perta mūzikas zvaniņu paradigmā tintinnabuli satiksies gan īsti zvani Rīgas zvanu ansambļa PRIMUS izpildījumā, gan Radio kora kristāla balsis, turklāt klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī daļu no tikko iznākušā Radio kora CD, kas veltīts Valentīna Silvestrova mūzikai.

Kontrabasa koncertstāsts

20. Decembris plkst. 17:00

Kontrabass ir lielākais stīgu instruments ar viszemāko skaņu, kuru izmanto mūsdienu simfoniskajos orķestros, kā arī instruments, kas lieliski izklausās koncertzālēs kā solo-instruments un jo īpaši, ja to spēlē izcilais latviešu kontrabasists Gunārs Upatnieks, kurš pēdējo gadu laikā ir guvis žilbinošus panākumus uz pasaules mūzikas skatuves un izturējis pārbaudes laiku prestižajā Berlīnes filharmoniķu orķestrī. Kontrabasa skanējumu pie klavierēm papildinās atzītā latviešu pianiste Agnese Egliņa, bet Patrika Zīskinda monologa «Kontrabass» fragmentus izpildīs Valmieras teātra aktieris Mārtiņš Meiers. Uzveduma režisore – Zane Kreicberga.

Ziemassvētku koncerts visai ģimenei ar Ralfu Eilandu un Valteru Pūci

20. Decembris plkst. 12:00

Aģenta 007 uzdevumi, kā zināms no neskaitāmām kinofilmām, parasti ir bīstami. Taču šajā koncertā viņam nevajadzēs šaut, lekt, skriet, kauties vai pārgalvīgi braukt ar auto. Viņam misija būs jāveic neparastā vietā – koncertzālē un tieši tāpēc Aģents 007 iepazīs pūtēju orķestri, sadraudzēsies ar kādu čellistu un liks lietā savas spējas atdarināt citus cilvēkus. Koncertā piedalīsies NBS štāba orķestris, diriģents Guntis Kumačevs, Valters Pūce (čells), Ralfs Eilands Džeimsa Bonda lomā un Karina Bērziņa Aģenta 007 priekšnieces lomā. Programmā skanēs aizraujoša komponistu Dž. Viljama, H. Mančīni, J. Meija un grupas «Led Zeppelin» mūzika.

Latvijas Radio Bigbends un Ksenija Sidorova

22. Decembris plkst. 19:30

Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskie panākumi pēdējo gadu laikā sasnieguši arvien jaunus apvāršņus, priecējot klausītājus ar spožiem koncertiem un izciliem skatuves partneriem. Šoreiz viņiem pievienosies šarmantā akordeoniste Ksenija Sidorova, kura savās radošajās izpausmēs ir atvērta visdažādāko žanru mūzikai. Johana Sebastiana Baha klavierkoncerts Re minorā šādā neparastā kombinācijā atklāsies īpaši žiperīgs, vietumis apcerīgs un majestātisks.

Mazā nakts mūzika

25. Decembris plkst. 19:30

Zēnu balsu eņģeliskums un stīgu kvarteta siltums saplūst harmonijas skaistuma Olimpā jeb sešās Mocarta «Noktirnēs». Līdzās tam izlases zieds ar baroka mūzikas pērlēm, kur netrūkst gan dzirkstošs prieks par gaidāmajiem svētkiem, gan balts apcerīgums kā tikko zemi noklājusi sniega sega. Starp klasiķiem un populārām Ziemassvētku melodijām ieskanēsies arī latviska stīga – vitālā un sirsnīgā Valta Pūces mūzika. Tas viss gadīgajās diriģenta Mārtiņa Klišāna rokās, kam īpaši padodas repertuārs, kas uzbur svētku sajūtu. Koncertā piedalīsies Raimonda Ozola stīgu kvartets, Rīgas Doma Zēnu koris un Mārtiņš Klišāns – diriģents.

Raimonda Paula un Gijas Kančeli kino mūzika

26. Decembris plkst. 19:00

Kino mūzikai piemīt nenovērtējams spēks un īpašs šarms: nereti tieši tā veido filmas panākumus un bieži kļūst tik pašpietiekama, ka turpina savu dzīvi arī pēc filmas aiziešanas aizmirstībā. Šī koncerta centrā – divi īsteni šī žanra lielmeistari, kuri līdzās Holivudas kino mūzikas grandiem radījuši savu ēru 20. gadsimta filmu mūzikas vēsturē – Raimonds Pauls un Gija Kančeli. Abu meistaru kino mūzikas sastapšanos vienā koncertā skaidrot viegli: viņu radošā draudzība ilgst teju 60 gadus un ja vēl zinām, ka 80. jubileju šogad svin Gija, bet nākamgad – mūsu Maestro, komentāri lieki! Koncertā piedalīsies Latvijas Radio bigbends un Sinfonietta Rīga stīgu grupa, bet pie klavierēm pats Maestro Raimonds Pauls!

Eņģeļu balsis

27. Decembris plkst. 17:00

Koncertā ar eņģeliskām skaņām uzstāsies neparasts kolektīvs no Igaunijas – zvanu ansamblis Arsis. Kad igauņu diriģents, tagadējais Igaunijas Nacionālās operas direktors Aivars Mē Amerikā pirmo reizi izdzirdēja, kā skan zvanu ansambļa mūzika, viņam radās ideja izveidot ko līdzīgu Igaunijā. 1999. gadā tika dibināta Arsis zvanu skola un 2003. gadā 12 jaunu, talantīgu mūziķu sastāvā savu darbību sāka Arsis zvanu ansamblis. Šobrīd kolektīvs jau uzstājies prestižās pasaules koncertzālēs un viņu repertuārā ir gan klasiskās mūzikas aranžējumi, gan orģinālmūzikā. Koncertā Dzintaru koncertzālē dzirdēsim Hendeļa, Grīga, Šūberta, Čaikovska, Sibeliusa un citu komponistu skaņdarbu interpretācijas.

Pareizticīgo Ziemassvētki

07. Janvāris plkst. 19:30

Dzintaru koncertzāles «Ziemassvētku festivāla» noslēgumā Latvijas Radio koris diriģenta Sergejs Jekimova vadībā aicinās klausītājus izbaudīt tradicionālos Pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumus.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu