Daukšts: Latvija nevar izvairīties no Francijas atbalstīšanas cīņā ar «Islāma valsti»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvija nevar izvairīties no sava atbalsta sniegšanas Francijai cīņā ar tā dēvēto «Islāma valsti» pēc tam, kā šī valsts iedarbinājusi Lisabonas līguma 42.pantu, kas nosaka, ka citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāsniedz atbalsts bruņotas agresijas laikā, sacīja drošības jautājumu eksperts Kārlis Daukšts.

Līguma attiecīgais pants ir iedarbināts, lai Francija varētu saņemt lielāku ES atbalstu, kā arī visiem demonstrētu, ka savienība ir gatava sniegt vienotu atbildi uz terorisma radītajiem draudiem un izaicinājumiem. «Šajā gadījumā Latvijai ir jāpievienojas un mūsu valsts nevar izvairīties. Tas ir vienotās Eiropas nosacījums,» teica Daukšts. Viņš vērsa uzmanību uz to, ka pagaidām norisinās vēl tikai sarunas ES valstu starpā un tāpēc ir pāragri spekulēt par iespējamu mūsu karavīru iesaistīšanos kādās militārās darbībās. Tāpat nav arī pilnībā skaidrs, kāda būs ES kopējā atbilde pēc notikušā.

Eksperts paskaidroja, ka Francija izvēlējusies iedarbināt Lisabonas līguma 42.pantu tādēļ, ka NATO līguma 5.panta aktivizēšana radītu daudz globālākas sekas. Daukšts norādīja, ka šādā gadījumā tas ietekmētu arī starp pasaules lielvarām noslēgtos kodolieroču izplatības līgumus, kā arī Tuvo Austrumu konfliktā iesaistītu dažādas NATO sabiedrotās valstis, piemēram, Āzijā. Tam pasaule vēl neesot gatava, atzina Daukšts.

Viņš arī vērsa uzmanību uz izskanējušo informāciju, ka atbalstu Francijai ir gatava sniegt arī Krievija. Daukšts norādīja, ka «cīņā pret šo teroristu perēkli» Eiropai ir jāizmanto Krievijas iesaiste, tomēr to izdarīt traucējot esošās domstarpības starp Briseli un Maskavu, piemēram, saistībā ar Ukrainas konfliktu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis ceturtdien tikās ar Francijas vēstnieku Latvijā Stefanu Viskonti (Stephane Visconti). Tikšanās laikā ministrs pauda, ka Latvija tuvākajās dienās sagaida konkrētus Francijas puses lūgumus atbalstam saskaņā ar Lisabonas līguma 42.panta iedarbināšanu.

«Mums visiem ir jārīkojas kopīgi, lai cīnītos pret terorismu un vardarbību,» pauda ministrs. Bergmanis arī apliecināja, ka Latvija šobrīd apsver iespēju nosūtīt uz Irāku savus militāros instruktorus Dānijas kontingenta ietvaros, lai palīdzētu apmācības procesā Irākas bruņotajiem spēkiem.

Jau ziņots, ka 13.novembrī Parīzē notika vairāki teroristu uzbrukumi, kuros zaudējuši dzīvību 129 cilvēki, bet vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies džihādistu grupējums «Islāma valsts». Francijas valdība trešdien paziņoja, ka visi bojāgājuši ir identificēti, bet slimnīcās vēl atrodas 221 ievainotais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu