Nesaprotams rēķins par siltumu. Maksāt vai prasīt paskaidrojumu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/geoffeg

TVNET lasītājs Kaspars portālam iesūtījis savu saņemto rēķinu par siltumu no SIA «Limbažu siltums». Viņš ir sašutis, kāpēc rēķinā ir norādīta maksājamā summa, kas saskaitot nesakrīt. Turklāt nav norādīta aprēķinu metodika un summa bez PVN (pievienotās vērtības nodokļa).

Kaspars ziņo, ka par šo situāciju sazinājies ar ekspertiem. Speciālistu atzinums Kasparam: «Tas, ka rēķinā nav ciparu aiz komata, nav jūsu problēma, bet viņu. Tomēr gribētos redzēt konkrētās mājas siltuma enerģijas sadalījumu. Piemēram: patērēts par mēnesi - .. (MWh), aprēķināta karstā ūdens cirkulācija .. (MWh) aprēķināta karstā ūdens sagatavošana .. (MWh). Un tā vismaz par vienu kalendāro gadu.»

Kaspars norāda, ka nav zināms, vai norādītais siltuma daudzums laika periodā sakrīt ar reālo, vai naudas summa sakrīt ar patērēto siltuma apjomu: «Visdrīzāk siltumenerģijas skaitītāja verifikācija jānodrošina uz siltuma ražotāja rēķina, jo parasti to iekļauj siltuma tarifā.»

Viņaprāt, rēķina forma ir nepilnīga:

«Iespējams, rēķinā tiek izmantoti nestandarta formulējumi,

piemēram: «Siltumenerģija karstā ūdens sistēmā», taču, cik noprotu, tas ir tas, ko parasti sauc par karstā ūdens cirkulācijai izlietoto siltumenerģiju.»

Neskaitot nepilnības formulējumos, Kaspars līdz galam neizprot aprēķinātās summas rēķinā. Piekrīt arī Kaspara piesaistītie eksperti: «Rēķins nav saprotams. Klientam jāsaprot, par ko viņš maksā, taču nevar vienkārši nemaksāt. Jums jāinformē uzņēmums par saviem iebildumiem, jāprasa rēķinu labot vai sniegt informāciju par rēķina izrakstīšanā izmantoto aprēķina metodi, kā arī jāsniedz informācija, ka rēķins tiks samaksāts nekavējoties pēc tam, kad no Jūsu puses tiks saņemta visa informācija par rēķina pozīcijām, aprēķinu metodiku un/vai rēķins tiks izlabots.»

Eksperti iestarpina, ka ir jābūt skaidrībai, kādā veidā tiek aprēķināts siltumenerģijas patēriņš konkrētai ēkai karstā ūdens cirkulācijas sistēmā, arī kā tiek aprēķināts ziemā. Jānoskaidro, kā maksājamā summa tiek sadalīta starp īpašumiem. «Ja aprēķinu metodikas netiek izsniegtas un klientam nav absolūtas skaidrības par rēķinā iekļautajam pozīcijām, nav izslēgts, ka iekļautas «zemūdens pozīcijas». Piemēram: cik saprotu, par siltumu tiek nodrošināti tiešie maksājumi siltuma ražotājam, kuram rēķina izrakstīšana rada papildu izdevumus. Iespējams, kādu politisku iemeslu vai vienkārša stulbuma dēļ siltuma ražotājs nebija aprēķinājis šīs izmaksas. Un tagad tās vienkārši slēpj zem aritmētiskam kļūdām, mistiskām pozīcijām utt.»

Ekonomikas ministrijas skaidrojums

Ekonomikas ministrija iepazinās ar konkrēto rēķinu un ziņo, ka tas sastādīts pareizi: «Dzīvojamo māju pārvaldīšanu regulējošie normatīvie akti neparedz konkrēta parauga rēķinu izsniegšanu dzīvokļu īpašniekiem. Tādēļ katrs pārvaldnieks izraksta tādu rēķinu, kādu ir iespējams sagatavot atbilstoši viņa rīcībā esošajai datoru programmatūrai.»

Konkrētajā gadījumā rēķins ir par siltumenerģiju, kas atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likumam tiek aplikta ar nodokļa likmi 12 procentu apmērā, kā tas ir norādīts rēķinā. Tā kā siltumenerģija dzīvojamā mājā tiek patērēta apkurei, karstā ūdens patēriņam un cirkulācijai, rēķinos šīs pozīcijas izdala atsevišķi. Konkrētu maksājuma summu par katru no šīm pozīcijām nosaka atbilstoši dzīvojamā mājā izmantotajai siltumenerģijas patēriņa aprēķinu metodei. Tomēr, lai pārbaudītu, vai siltumenerģijas patēriņš katrai patēriņa pozīcijai ir aprēķināts atbilstoši izmantotajai metodikai, ir nepieciešams zināt konkrētus datus par siltumenerģijas pārtēriņu attiecīgajā dzīvojamā mājā.

«Ja iedzīvotājs vēlas noskaidrot rēķinā norādīto maksājumu pareizību, viņam ir jāvēršas pie rēķina izrakstītāja,

lūdzot norādīt izmantoto metodiku un nepieciešamos datus, kas ir izmantoti maksājamo pozīciju aprēķināšanai,» uzsver Ekonomikas ministrijas pārstāve Elita Rubesa-Voravko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu