DP Pretterorisma centra vadītājs: Eiropā šogad novērsti astoņi līdz deviņi terorakti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropā šogad ir novērsti astoņi līdz deviņi terorakti, šodien Latvija Televīzijas raidījumā «Tieša runa» uzsvēra Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks, DP Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis.

Leitietis teica, ka sadarbība starp specdienestiem katru gadu Eiropā pilnveidojas un pie tās jāturpina strādāt.

Runājot par Francijā notikušajiem teroraktiem, Leitietis norādīja, ka «šis ir gadījums, kad tiešām ļoti lieli un labi organizēti terorakti ir «paslīdējuši» Francijas dienestiem gar acīm».

Komentējot teroraktu saistīšanu ar musulmaņu kopienu, Leitietis norādīja, ka tikai atsevišķas personas ir ar ekstrēmu tendenci. Pie tam bieži tie ir konvertīti, kas agrāk bijuši neticīgi vai kristieši.

Vaicāts, kā DP strādās pēc Parīzē notikušā, Leitietis teica, ka DP «ies soli pa solim uz priekšu, kā tas darīts līdz šim». Viņš norādīja, ka visiem līdzekļiem, kas tiek veltīti cīņai ar terorismu, jābūt samērīgiem ar draudiem, un katru gadu par to tiek domāts.

Viņš minēja, ka pat novēršanas kameru uzstādīšana publiskās vietās ir ieguldījums potenciālu teroraktu novēršanā.

«Lielākā daļa no tiem, kas plāno [teroraktus] nebūt nav pašnāvnieki,»

viņš sacīja, skaidrojot, ka kameru esamība rada konkrētajās personās bailes, ka tās tiks piefiksētas un notvertas.

DP amatpersonai arī tika vaicāts, vai nebūtu jāizvērtē Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Jāņa Iesalnieka (VL-TB/LNNK) paustais «Twitter» kontā, kur viņš naidīgi izsakās par islāma ticību, proti, vai šādi viņš kādu neprovocē. Leitietis tieši šo gadījumu nekomentēja, tomēr teica, ka «mūsu uzmanības lokā ir šīs personas un sekojam līdzi. Kriminālprocesa nav, jo viņu teiktais nepārkāpj kriminālprocesa normas».

Jau vēstīts, ka teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti 132 cilvēki un vairāk nekā 300 ievainoti. Atbildību par terora aktiem uzņēmies teroristiskais grupējums «Islāma valsts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu