Laikraksts: Kemerons referendumu par Lielbritānijas palikšanu ES vēlas rīkot jūnijā

LETA/REUTERS/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons referendumu par valsts turpmāko palikšanu Eiropas Savienībā (ES) vēlas rīkot nākamā gada jūnijā, ja citu dalībvalstu līderi decembra samitā piekritīs viņa reformu plāniem, atsaucoties uz saviem avotiem, pirmdien vēsta laikraksts «The Times».

Tikmēr pats premjers pirmdien paziņoja, ka otrdien izklāstīs savus plānus vēstulē Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam un aicināja pārējos Eiropas līderus būt «pietiekami elastīgiem», lai atbalstītu reformu kopumu.

Ja decembra samitā viss notiks sekmīgi, Kemerons dotu priekšroku referenduma sarīkošanai 2016.gada jūnijā, laikrakstam «The Times» teikušas amatpersonas.

Citi ES līderi pārliecinājuši Kemeronu, ka balsojumu nedrīkst atlikt, ņemot vērā, ka vasarā paredzama vēl viena imigrācijas krīze.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas,

vairums britu vēlas valsts palikšanu ES.

Tiesa gan, pēdējo mēnešu laikā viņu pārsvars pār tiem, kas vēlas pamest ES, sarucis, daudziem vēlētājiem paužot bažas par situāciju imigrācijas jomā.

Kemerona birojs norādīja, ka valdība vēl nav pieņēmusi lēmumu par referenduma datumu.

«Kā premjerministrs to ir sacījis, laiku, kad rīkot referendumu, ar beigu termiņu 2017.gada nogalē noteiks sarunu iznākums,» norādīja Dauningstrīta.

Kemerons paziņoja, ka otrdien vēstulē Tuskam izklāstīs savus plānus «lielām un nozīmīgām pārmaiņām».

Premjers arī brīdinājis - ja vienošanās netiks panākta, viņš atbalstīs Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Uzrunājot Lielbritānijas Rūpniecības konfederācijas ikgadējās konferences delegātus, Kemerons uzsvēra, ka visus viņa centienus var raksturot ar vienu vārdu - elastība.

«Vai šī organizācija ir gana elastīga, lai pārliecinātos, ka valstis eirozonā var augt un gūt panākumus un valstis ārpus eirozonas, kā Lielbritānija, arī var atrast to, kas tām nepieciešams?» par ES nākotni jautāja Kemerons.

«Ja tā ir gana elastīga, mēs paliksim.

Ja tā nav gana elastīga, mums būs jāuzdod sev ļoti pamatīgs jautājums: Vai šī organizācija ir mums piemērota?» sacīja premjers.

Sagaidāms, ka Kemerons vēstulē Tuskam izklāstīs reformas četrās plašās jomās: konkurētspējā, suverenitātē, sociālā drošībā un ekonomiskajā pārvaldē.

Kemerons arī paziņoja, ka otrdien teiks «lielu runu», lai paskaidrotu savas prasības,

piebilstot, ka sarunas pa īstam sāksies tikai ar šo vēstuli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu