Drošības spēku darbību ES prezidentūras laikā novērtē ar «9»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Īstenojot drošības pasākumus Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā laikā, atklāti vairāki drošības riski un radušās arī dažas kuriozas situācijas, šodien žurnālistiem pastāstīja prezidentūras drošības operāciju vadītājs Māris Voika.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane prezidentūrā aizvadītos drošības pasākumus salīdzināja ar gala eksāmenu drošības spēkiem, kas, pēc viņas domām, nokārtots ar atzīmi «deviņi».

Voika neatklāja, precīzi kādi drošības riski pastāvējuši, vien sakot, ka tie esot bijuši «klasiskie». Drošības pasākumi prezidentūras laikā bijuši vērienīgākie atjaunotās Latvijas neatkarības pastāvēšanas laikā. Lai arī daudziem šķiet, ka daudz svarīgu amatpersonu Latvijā ieradās 2006.gadā notikušā NATO samitā, tomēr prezidentūras laikā notikušajā Austrumeiropas partnerības samitā bija ieradušās 66 individuāli apsargājamas amatpersonas. NATO samitā šādu amatpersonu skaits bijis mazāks.

Voika pastāstīja arī par vairākiem kurioziem, kas radušies, īstenojot drošības pasākumus. Vienā no sestdienām augstie viesi tika vesti cauri Mārupei, taču tur iedzīvotāji uz ielas bija izstūmuši savus atkritumu konteinerus. Lai netraucētu ciemiņu pārvietošanos un izpaliktu incidenti, policija mārupiešiem lika konteinerus aizvākt.

Savukārt Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs pastāstīja, ka policija, ņemot vērā Lietuvas prezidentūras pieredzi, bija gatavojusies pret feministu aktivitātēm. Feministes, kuras bieži ārvalstīs protestē kailām krūtīm, prezidentūras laikā Latvijā uz protesta akcijām neieradās.

Voika pastāstīja, ka prezidentūras laikā bija saņemtas bažas par zem sola atrastu, iespējams, sprādzienbīstamu priekšmetu. Pārbaudot informāciju, izrādījās, ka sainīti bija novietojuši tā dēvētās «geo-catching» spēles dalībnieki.

Pētersone-Godmane pastāstīja, ka prezidentūras drošības pasākumi jau tika sākti 2014.gadā, kad tika izveidota speciāla drošības grupa, kas drošības pasākumus īstenoja, pamatojoties uz trim principiem - komandu, koordināciju un komunikāciju.

No Pētersones-Godmanes, Voika un Velša teiktā izriet, ka no ārvalstu amatpersonām saņemtas uzslavas par Latvijas drošībnieku un likumsargu profesionalitāti. Latvija ne tikai apguva pieredzi augsta līmeņa drošības pasākumu īstenošanā, bet, kā izteicās Velšs, likumsargi izmantoja dažādas tehnoloģijas, lai Rīgā sabraukušie augstie viesi justos droši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu