Nepālas policija ar spēku pārtrauc protestētāju blokādi uz robežas ar Indiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepālas policija pirmdien nodedzināja teltis un ar stekiem izklīdināja vairākus desmitus demonstrantu, kas bloķēja galveno robežkontroles punktu ar Indiju, izraisot postošu degvielas trūkumu, paziņoja protestu organizators no notikuma vietas.

«Policija šorīt [pirmdien] piekāva demonstrantus un nodedzināja mūsu teltis, ar spēku atverot robežu, lai to varētu šķērsot kravas automašīnas,» paziņoja reģionālās partijas «Sadbhawana» ģenerālsekretārs Šiva Patels, kurš piedalījās blokādē.

Etnisko minoritāšu protestētājus saniknoja Nepālas jaunā konstitūcija, tādēļ viņi kopš 24.septembra bloķēja robežšķērsošanas tiltu Birgundžas pilsētā, neļaujot veikt enerģijas resursu piegādes un izraisot degvielas izsniegšanas limitu visā valstī.

«Valdība uzaicināja mūsu līderus uz sarunām Katmandu, bet tāda policijas rīcība parāda, ka viņi ir divkoši un nevēlas ievērot dialogu,» teica Patels.

Kravu plūsma Birgundžā, kas atrodas apmēram 90 kilometrus uz dienvidiem no Katmandu, un citos robežkontroles punktos uz robežas ar Indiju kopš protestu sākuma ir būtiski palēninājusies.

Saistībā ar to Nepālas varas iestādes apsūdzēja Indiju par demonstrantu atbalstīšanu un «neoficiālas blokāde» noteikšanu, lai paustu savu neapmierinātību ar kaimiņvalsts jauno konstitūciju.

Indija ir noliegusi tādas apsūdzības un ir mudinājusi sākt dialogu ar protestētājiem, kas pieder madhesi etniskajai grupai, kurai ir ciešas kultūras, valodas un ģimenes saites ar Indijas iedzīvotājiem robežas otrā pusē.

Konstitūciju izstrādāja vēlēti pārstāvji, tās mērķis bija nostiprināt mieru valstī un veicināt Nepālas pārveidi par demokrātisku republiku pēc gadu desmitiem ilgas nestabilitātes un desmit gadu ilgas maoistu sacelšanās. Tomēr jaunā konstitūcija izraisīja vardarbīgus protestus.

Vairāk nekā 40 cilvēku ir gājuši bojā sadursmēs starp policiju un etnisko minoritāšu protestētājiem, kas uzstāj, ka jaunā federālā struktūra, kas noteikta septembrī pieņemtajā valsts pamatlikumā, nozīmē, ka parlamentā viņi nebūs pietiekami pārstāvēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu