Matīss: Ja tiks lemts par Loginova atstādināšanu, viņa vietā varētu nākt kāds no vietniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ja Rīgas brīvostas valde nolems atstādināt ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, par viņa pienākumu izpildītāju varētu iecelt kādu no iekšējiem ostas darbiniekiem, iespējams, kādu no vietniekiem, bet tas noteikti nebūs neviens no valdes, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Matīss uzsvēra, ka

oficiāla informācija no prokuratūras par kriminālvajāšanas sākšanu pret brīvostas darbiniekiem joprojām nav saņemta.

Viņš cer to saņemt pēc iespējas ātrāk, lai varētu sasaukt Rīgas brīvostas valdes ārkārtas sēdi, kurā lemt par konkrēto amatpersonu atbilstību ieņemamiem amatiem.

Brīvostas valdē ir astoņi locekļi, no kuriem četri pārstāv valsti, bet četri - Rīgas domi. Matīss vēlreiz atgādināja, ka

valsts puse divas reizes lūgusi atstādināt brīvostas pārvaldnieku, bet neveiksmīgi, jo pašvaldības pārstāvji to neatbalstīja.

Ministrs cer, ka šoreiz, ja informācija par kriminālvajāšanas sākšanu izrādīsies patiesa, valde būs vienota, jo pretējā gadījumā izskatīšoties, ka kāds kādu piesedz.

Ja tiks lemts Loginovu atbrīvot no amata, pirmais darbs būs nekavējoties nozīmēt ostas pārvaldnieka vietas izpildītāju, jo pretējā gadījumā osta paliek bez vadības, norādīja Matīss, uzsverot, ka

šis cilvēks varētu būt kāds no esošajiem vietniekiem, bet nekādā gadījumā ne persona no valdes.

Kā ziņots, Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra 12.oktobrī pieņēmusi lēmumu par kriminālvajāšanas sākšanu pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu un viņa vietnieku Aigaru Pečaku.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, neatklājot vārdus, apstiprināja, ka 12.oktobrī pret divām personām nolemts sākt kriminālvajāšanu par dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

No plašākiem komentāriem par apsūdzību prokuratūra pagaidām atturas. Netiek arī atklāts, vai personas ir iepazīstinātas ar apsūdzību.

Valsts policija tikai trešdien publiski paziņoja par lietas nodošanu prokuratūrai. Policija vien apstiprina, ka divām Rīgas brīvostas amatpersonām inkriminētais noziegums ir saistīts ar prēmiju izmaksu.

Savukārt Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) vakar ar vēstuli vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot sniegt informāciju brīvostas valdei par kriminālvajāšanas procesa sākšanu pret Loginovu un viņa vietnieku Pečaku. Ameriks aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka kriminālvajāšanu pret brīvostas amatpersonām tika lūgts sākt saistībā ar 2013.gadā brīvostā veikto Valsts kontroles (VK) revīziju. «Tur minētas trīs epizodes - prēmiju izmaksa, Liepājas jūrskolas atbalstīšana un ziedojums 5000 latu (7114 eiro) apmērā atbalstam Fukušimas zemestrīcē cietušajiem,» komentēja Ameriks.

Ameriks Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja, ka gadījumā, ja prokuratūra lems sākt kriminālvajāšanu pret Loginovu un viņa vietnieku Pečaku, ostas valde lems par viņu abu atrašanos amatā. Ameriks neizslēdza, ka varētu būt runa arī par amatu zaudēšanu.

Kā ziņots, brīvostas valdē ir astoņi locekļi, no kuriem četri pārstāv valsti, bet četri - Rīgas domi. Lēmumu pieņemšanā, ja balsu skaits ir vienāds, izšķirošā balss ir valdes priekšsēdētājam, kas ir Rīgas pašvaldības pārstāvis.

Pēc revīzijas Rīgas Brīvostas pārvaldē Valsts kontrole tiesībsargājošās iestādēs vērsās par vairākiem pārkāpumiem brīvostas darbībā. Tiesībsargājošās iestādes informētas, ka Brīvostas pārvalde prettiesiski pārskaitījusi deviņiem komersantiem piestātņu maksu piestātņu uzturēšanas izdevumu segšanai, kur summa pārsniegusi vienu miljonu eiro. Laika posmā no 2009. līdz 2011.gadam nav gūti ienākumi, jo pārvalde atbrīvojusi no sanitārās maksas ostā ienākošos pasažieru un kruīza kuģus, nevērtējot kuģu ienākšanas regularitāti un citus faktorus. Piemēram, neiegūstot pierādījumus, ka par AS «Tallink» kuģiem ir samaksāta sanitārā maksa par katru ostas apmeklējumu, ir iekasējusi sanitāro maksu vairāk nekā 2,2 miljonu eiro apmērā.

Ziņots arī par to, ka pārvaldes nelietderīgu lēmumu rezultātā ir radušies zaudējumi vismaz 573 314 eiro apmērā un, izveidojot uzņēmumu «Rīgas brīvostas flote», ir notikusi nelikumīga rīcība ar finanšu līdzekļiem un mantu 8,6 miljonu eiro apmērā.

Valsts kontrole arī informējusi, ka ir nepamatoti izlietoti 538 214 eiro, atlīdzinot piestātnes rekonstrukcijā ieguldītos līdzekļus komersantam, kurš nav izpildījis piestātņu nomas līgumam pievienotās vienošanās nosacījumus. Savukārt, izvēloties pārņemt prasījuma saistības, ir radīti papildu izdevumi 7,5 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu