Eiropas putnu vērošanas dienās varēs doties ekskursijās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šajā nedēļas nogalē notiks Eiropas putnu vērošanas dienas, kurās tiks piedāvāti 25 bezmaksas pasākumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā.

Interesentiem tiks piedāvāta 21 putnu vērošanas ekskursija dažādās Latvijas vietās, kā arī četras putnu barotavu un būrīšu radošās darbnīcas.

Putnu vērošana notiks Ķemeru nacionālajā parkā, Litenē, Papes ezera dabas parkā, Valmieras un Burtnieku ezera apkaimē, Rīgā gar Daugavu, Rāznas nacionālajā parkā un citviet. Līgatnes dabas takās un arī Ķemeru nacionālajā parkā tiks organizēta putnu barotavu darbnīca.

Putnu vērošanas dienas sestdien un svētdien notiks tādēļ, ka tuvāko nedēļu laikā miljoniem putnu pametīs Eiropu, lai dotos uz pārziemošanas vietām Āfrikā. Tas nozīmē, ka arī Latvijas debesīs būs novērojami tūkstošiem migrējošo putnu bari.

Līdz ar migrējošo putnu vērošanu pasākuma organizatori vērš uzmanību, ka lielākā daļa migrējošo putnu to ligzdošanas un ziemošanas, kā arī atpūtas vietās migrācijas laikā ir apdraudēti gan piemērotu vietu trūkuma, gan klimata pārmaiņu dēļ. Tāpēc iedzīvotāji ir aicināti apzināties putnu migrācijas skaistumu un izprast migrējošo putnu vajadzības ligzdošanas, migrācijas atpūtas un ziemošanas vietās.

Eiropas putnu vērošanas dienas ir gadskārtējs pasākums, un aktivitātes notiek daudzās valstīs. Ik gadu arī tiek apkopoti dati par novērojumiem šajās dienās. Piemēram, pagājušajā gadā Eiropas putnu vērošanas dienās teju 20 000 cilvēku no 30 valstīm saskaitījuši 2,39 miljonus putnu. Latvijā vairāk nekā 500 dalībnieku reģistrēja 58 363 putnus no 152 sugām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu