Graube: Krievijas armijas spēka demonstrēšana pie Latvijas robežām tiešā veidā apdraudējumu nerada (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Krievijas bruņoto spēku lidaparātu un kuģu biežā pietuvošanās pie Latvijas robežām tiešā veidā militāru apdraudējumu nerada, taču attiecīga notikumu eskalācija var novest pie neprognozējamas rīcības, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijā atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

«Šie procesi rada bažas. Man rodas jautājums, kāpēc jāveic šāda spēka demonstrācija? Tātad aiz tā ir kaut kādi politiski mērķi. Tiešā veidā militārajai apdraudējuma sajūtai nevajag rasties, jo mums jāredz kopējā bilde par to, kā eskalācija norit. Taču zinām, ka jebkura eskalācija var novest pie neprognozējamas rīcības,» uzsvēra Graube.

NBS komandieris atgādināja, ka arī NATO lidmašīnas pārvietojas Austrumeiropā, taču tās lido ar ieslēgtiem raidītājiem un tās sevi identificē. Savukārt Krievijas lidmašīnas nevēlas sevi atklāt, lai arī tās redzamas militārajos radaros. Tāpēc gaisā jāpaceļas NATO patruļlidmašīnām, kas pie Krievijas gaisa kuģiem pietuvojas pārsimts metru attālumā un tos identificē.

Krievijas lidaparāti pirms vairākiem gadiem Latvijas tuvumā pārvietojās aptuveni desmit reizes gadā, taču tagad situācija ir mainījusies.

Krievija spēku demonstrē ne tika pie Baltijas robežām, bet arī pie Somijas, Norvēģijas un tālajos austrumos.

Jau ziņots, ka šogad līdz 1.septembrim Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies 173 reizes. No janvāra līdz 1.septembrim virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas 67 reizes konstatēti iznīcinātāji, 16 reizes manītas transportlidmašīnas, 45 reizes - izlūklidmašīnas, astoņas reizes - komandvadības lidmašīnas, četras reizes - bumbvedēji un divas reizes - helikopteri.

Pārsvarā vienā reizē bijušas vairākas lidmašīnas. Kopumā lidmašīnas pietuvojušās 142 reizes.

Visvairāk lidaparātu konstatēti maijā un jūnijā. Šajā laikā konstatēti vairāki desmiti dažāda tipa lidmašīnu.

Šogad netālu no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem 18 reizes konstatēti fregates klases kuģi, septiņas reizes manīti korvetes klases kuģi, trīs reizes Latvijas robežas tuvumā konstatētas zemūdenes un trīs reizes manīti transportkuģi.

Latvijas Aizsardzības ministrija jau februāra beigās paziņoja, ka Krievijas bruņoto spēku lidojumi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatēti pietiekami regulāri un to aktivitāte ir augusi pēdējo piecu gadu laikā.

Parasti Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu