Ēģiptē notiesāti «Al Jazeera» žurnālisti, tostarp Greste, lūdz apžēlošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Trīs Kataras televīzijas kompānijas «Al Jazeera» žurnālisti, tostarp Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pīters (Pēteris) Greste , kuri Ēģiptē ir notiesāti par teroristiskas organizācijas «Musulmaņu brālība» atbalstīšanu, atspoguļojot Ēģiptes nemierus, otrdien publiski lūdza Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu al Sisi viņus apžēlot.

Līdz ar Gresti apžēlošanu lūdz Lielbritānijā dzimušais «Al-Jazeera» producents Dominiks Keins un bijusī «Al-Jazeera» korespondente Lielbritānijas pilsone Sjū Tērtone.

Visi trīs otrdien bija Ņujorkā, un Greste sacīja, ka viņi arī meklē atbalstu no pasaules valstu līderiem, kas ieradušies ANO Ģenerālajā asamblejā.

"Tiklīdz es tiku atbrīvots no cietuma, es domāju, ka būšu brīvs. Izrādās, ka es tāds neesmu; es vēl arvien esmu notiesāts, un mani apdraud visas šī sprieduma sekas,» Greste sacīja preses konferencē Komitejas žurnālistu aizsardzībai Manhatanas birojā.

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi 23.septembrī pirms došanās uz Ņujorku apžēloja «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītāju Kanādas pilsoni Mohamedu Fahmi un «Al Jazeera» producentu Ēģiptes pilsoni Baheru Mohamedu, kuri bija notiesāti kopā ar Gresti. Pats Greste netika apžēlots.

Fahmi un Mohamedam augustā tika piespriests trīs gadu cietumsods par «nepatiesu ziņu» izplatīšanu aizliegtās kustības «Musulmaņu brālība» atbalstam. Prezidentu islāmistu Mohamedu Mursi 2013.gadā no amata atcēla Sisi tolaik vadītā armija.

Greste atkārtotajā prāvā šovasar tika tiesāts aizmuguriski, jo šogad tika deportēts no Ēģiptes. Arī viņam augustā tika piespriests trīs gadu cietumsods.

Fahmi, Mohameds un Greste tika aizturēti 2013.gada decembrī laikā, kad Ēģiptē saasinājās nemieri un vardarbīga vēršanās pret «Musulmaņu brālību», kuras pārstāvis bija Mursi.

49 gadus vecais Greste februārī tika atbrīvots no cietuma un izraidīts no Ēģiptes.

Greste otrdien sacīja, ka augstas ASV amatpersonas, kuras atbalsta prezidents Baraks Obama, strādā, lai atrisinātu šo lietu.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija ir apliecinājusi Tērtonei un Keinam, ka viņu labā «ļoti daudz tiek darīts aiz kulisēm».

Grestem, Tērtonei un Keinam draud tiesiska vajāšana ne vien Ēģiptē, bet arī zināmās Āfrikas, Tuvo Austrumu un Eiropas valstīm, kas ir noslēgušas līgumus ar Ēģipti par terorismā aizdomās turētu personu izdošanu.

"Mums ir tāds pats risks. Tas noteikti padara šo [spriedumu] par reālu problēmu,» teica Greste.

Viņš sacīja, ka visi trīs ir vērsušies pie Ēģiptes iestādēm, mēģinot panākt tiešu tikšanos, bet līdz šim nav saņēmuši atbildi.

Greste sacīja, ka astoņus mēnešus pēc savas atbrīvošanas lielākoties pavadījis, ar lobēšanu cenšoties panākt apsūdzību atcelšanu, bet mēģinās arī rast iespēju strādāt. Lai gan viņa mājvieta ir Kenijas galvaspilsētā Nairobi, viņš dzīvojis citu cilvēku brīvajās istabās un viesnīcās.

Greste atzīmēja, ka šī Ēģiptes lieta raksturo preses brīvības samazināšanos pasaulē no Austrālijas līdz Ukrainai un pat ASV, jo bieži tiek saistīta ar nacionālās drošības apsvērumiem. Viņš atzina, ka «žurnālisti ir kļuvuši par kaujas lauku» sevišķi karā pret terorismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu