Desmitiem tūkstoši demonstrantu Moldovas galvaspilsētā prasa pirmstermiņa vēlēšanas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas ielās svētdien izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu, pieprasot pirmstermiņa vēlēšanas valstī, kuru satricinājis ar viena miljarda eiro pazušanu saistīts banku skandāls.

Demonstrācijas kreisie organizatori paziņoja, ka uz to ieradušies 25 līdz 40 tūkstoši cilvēku, lai paustu sašutumu par korupciju Moldovā, kas ir viena no nabadzīgākajām Eiropas valstīm.

Policija neminēja aplēses par demonstrantu skaitu.

«Ja prezidents Nikolaje Timofti neatkāpsies pirms nākamās nedēļas beigām, mēs pastiprināsim protestus,» sacīja Sociālistiskās partijas priekšsēdētājs Igors Dodons.

«Parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām ir jānotiek ne vēlāk kā 2016.gada pavasara sākumā,» teica Dodons.

Protestus valstī ar 3,5 miljoniem iedzīvotāju izprovocēja šogad konstatēta krāpšana, kuras rezultātā no valsts pazudis viens miljards eiro, kas ir apmēram 15% no Moldovas iekšzemes kopprodukta (IKP).

Šīs «gadsimta krāpšanas» rezultātā tika devalvēta nacionālā valūta leja un pieauga inflācija.

Kreisās partijas «Mūsu partija» līderis Renato Usatijs paziņoja, ka protestu mērķis ir «atbrīvot Moldovu no oligarhiem, kuri sagrābuši valsti».

6.septembrī kustības «Cieņa un taisnīgums» vadītā demonstrācijā pret korupciju izgāja desmitiem tūkstoši cilvēku – 30 tūkstoši pēc policijas aplēsēm un 100 tūkstoši pēc organizatoru aplēsēm.

Demonstrators, kas pirms trim nedēļām arī izveidoja 300 telšu pilsētiņu Kišiņevas centrā, apsūdz Moldovas vadītājus, ka viņi tikai vārdos seko valsts integrācijai Rietumos, bet patiesībā izmanto savu stāvokli, lai iedzīvotos bagātībā.

Demonstranti prasa valsts prezidenta Timofti atkāpšanos, parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, centrālās bankas un ģenerālprokuratūras augstāko amatpersonu atcelšanu no amatiem.

Svētdien protestu dalībnieki aicināja atkāpties arī valsts drošības dienestu, nacionālā radio un televīzijas vadītājus.

«Mums vispirms jāatbrīvojas no vadības un tad jālemj par mūsu virzienu: ne Maskava, ne Brisele, ne Vašingtona neatrisinās mūsu problēmas,» sacīja Usatijs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu