Izmeklēs video nopludināšanu no ātrās palīdzības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atklātībā šodien nonācis skandalozs videomateriāls, kurā redzams, kā ātrās palīdzības mašīnā ālējas bijušais Saeimas, tagad Rīgas domes deputāts no Nacionālās apvienības Andris Vilks. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā atzīst, ka video ir īsts un tādi tiek filmēti katra izsaukuma laikā, taču šādi iegūtas informācijas aprite tiekot stingri kontrolēta. Tagad gan dienesta, gan policijas izmeklēšanā tiks skaidrots, kā šis video nonācis internetā.

Ar videonovērošanas kamerām aprīkotas visas ātrās palīdzības automašīnas. Mazās kameras acs uzdevums - fiksēt medicīniskā personāla rīcību ar slimnieku. Tas nepieciešams darba kvalitātes uzturēšanai, skaidro Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Tāpat kā valsts sargā ziņas par ikviena cilvēka veselības stāvokli un viņiem, piemēram, veikto izmeklējumu rezultātiem vai diagnosticētajām slimībām, arī ātrajā palīdzībā nofilmētais nav paredzēts publiskai aplūkošanai. Video datu apstrāde ir reģistrēta Valsts datu inspekcijā, un līdz šim nav bijuši gadījumi, kad ieraksts nonāk atklātībā.

Inga Vītola, NMPD pārstāve: - Kameras ir visās mašīnās, tas notiek datu valsts inspekcijas noteiktā kārtībā, to izmanto, lai varētu kolēģus konsultēt. Visticamāk, ir notikusi ļaunprātīga rīcība.

Kanālā «youtube» ievietoto videomateriālu, kurā redzams, kā Vilks šā gada februārī rupji izturas pret ātrās palīdzības darbiniekiem, pirmais publicēja portāls «pietiek com». Pēc tam video pārpublicēja arī citi interneta portāli. «Pietiek.com» veidotājs Lato Lapsa «Panorāmai» sacīja, ka par video esamību informējis lasītājs.

Uz kanālā «Youtube.com» atrodamo videoierakstu mums norādīja kāds anonīms portāla «Pietiek» lasītājs. Portāls uzskatīja, ka šāds video, kurā ir redzama kāda, visticamāk, sabiedrībā zināma amatpersona, kas pirms tam par šo atgadījumu ir sabiedrībai melojusi, ka šāds video, kuru kāds ir nezināmā veidā ieguvis, ir sabiedrības labā publiskojams.

Tā kā Neatliekamās palīdzības dienests videonovērošanas kameru ierakstus glabā mēnesi, tas, visticamāk, nelikumīgi iegūts no dienesta datu bāzes februārī vai martā. Videomateriālu datu bāze, pēc dienesta stāstītā, esot pieejama ļoti šauram darbinieku lokam. Turklāt nepieciešamas speciālas tehniskas ierīces, to nevar vienkārši lejuplādēt, skaidro dienestā. Patlaban neviena dienest amatpersona par notikušo nav atstādināta. Izveidota izmeklēšanas komisija, kurai būs jāatrod vainīgais.

Inga Vītola, NMPD pārstāve: - Drošība jau ir palielināta. Ir jānoskaidro, kā šis konkrētais gadījums varēja notikt. Mēs darīsim visu, lai tas neatkārtojas

Par personas datu noplūdi pārbaudi sākusi arī Veselības ministrija un Datu valsts inspekcija. Plānots nodot informāciju arī Valsts policijai. Amatpersonas cer, ka līdzīgi incidenti neatkārtosies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu