Serbija nosaka embargo Horvātijas precēm

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Serbija trešdien nolēma aizliegt ievest valstī Horvātijas kravas un preces, abu valstu attiecībām saasinoties nekontrolētās imigrācijas krīzes dēļ.

Serbija embargo noteica, reaģējot uz Horvātijas sākto kravas transporta blokādi uz abu valstu robežas, Zagrebai apsūdzot Belgradu nelegālo imigrantu plūsmas novirzīšanā uz Horvātiju.

Zagreba valstī liegusi iebraukt visām kravas automašīnām no Serbijas, izņemot tās, kuras ved kravas, kas bojājas. Tā slēgusi arī septiņus no astoņiem robežšķērsošanas punktiem un prasa, lai Belgrada imigrantus novirzītu arī uz Ungāriju un Rumāniju.

Serbija izvirzīja Horvātijai ultimātu, pieprasot līdz trešdienas pusnaktij situāciju atrisināt. Pēc šī termiņa beigām Belgrada paziņoja, ka tai nav citas izvēles, kā «īstenot pasākumus savas valsts aizsardzībai».

Serbijas iekšlietu ministrs Nebojša Stefanovičs žurnālistiem uz robežas paziņoja, ka «no šī brīža Serbijas policija nevienā robežšķērsošanas punktā neļaus iebraukt nevienai kravas automašīnai, kas reģistrēta Horvātijā, un nevienai kravas automašīnai, kas vedīs Horvātijā ražotas preces».

«Mēs esam gatavi runāt, lai panāktu vienošanos kaut šovakar,» piebilda Stefanovičs.

Abu valstu domstarpības ir nopietnākās pēdējos 15 gadu laikā, kopš tika gāzts Serbijas prezidents Slobodans Miloševičs, kurš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu karu laikā atbalstīja serbu nemierniekus Horvātijā.

Stefanovičs arī izteicās, ka Serbijas arsenālā esot vēl citi pasākumi, taču sīkākus paskaidrojumus nesniedza.

Kopš pagājušās otrdienas Horvātijā ieradušies vairāk nekā 40 000 nelegālo imigrantu, un tā paziņojusi, ka ar šādu cilvēku skaitu tā nespēj tikt galā.

Horvātijas premjerministrs Zorans Milanovičs pēc Eiropas Savienības (ES) samita pavēstīja, ka nepakļausies Serbijas ultimātam.

«Kamēr Budapeštas-Belgradas ass nepārstās noslogot Horvātiju ar bēgļiem, es palikšu pārliecināts, ka viņi dara kaut ko mums aiz muguras,» norādīja Horvātijas premjers. «Es palikšu ar šādu pārliecību, līdz Serbija sāks sūtīt cilvēkus arī uz Ungāriju, nevis tikai uz Horvātiju.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu