Krievija dislocē Sīrijā 28 kaujas lidmašīnas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija ir dislocējusi Sīrijā 28 kaujas lidmašīnas, kas ir jauns solis Maskavas militārās klātbūtnes palielināšanā kara piemeklētajā valstī, pirmdien apstiprināja ASV amatpersonas.

Vašingtona pēdējās nedēļās ir paudusi augošas bažas par Krievijas darbībām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstīšanā un brīdinājusi, ka militārs atbalsts viņa režīmam var tālāk kaitēt centieniem panākt mieru.

ASV eksperti sacīja, ka Krievijas militārās klātbūtnes palielināšana Sīrijā, domājams, ir priekšspēle militārai darbībai.

Lidlaukā Latakijas provincē Sīrijas rietumos «ir 28 iznīcinātāji un bumbvedēji», sacīja amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Cita anonīma amatpersona apstiprināja šo skaitli un piebilda, ka šajā aviobāzē ir arī apmēram 20 Krievijas kaujas un transporta helikopteri. Šī amatpersona arī teica, ka Krievija izmanto bezpilota lidaparātus virs Sīrijas, bet nesniedza detalizētākas ziņas.

Saskaņā ar šo amatpersonu teikto Krievija ir nosūtījusi uz Sīriju 12 uzbrukuma lidmašīnas SU-24, 12 sauszemes uzbrukuma lidmašīnas SU-25 un četrus iznīcinātājus «Flanker».

«Viņi negrasās sēdēt dīkā un aizsargāt šo lidlauku vai varbūt pat Latakijas provinci. Šādas lidmašīnas mudina domāt, ka krievi nodomājuši lietot savu kaujas varu ārpus Latakijas uzbrukuma lomā,» sacīja analītiķis Džefrijs Vaits no Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūta.

Maskava mēģina diplomātiski panākt, lai Rietumu un reģiona valstu koalīcija, kas cīnās pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» Sīrijā, pievienotos spēkiem, kas Asada pusē cīnās pret šiem džihādistiem.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters piektdien piedalījās sarunās ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, izbeidzot 18 mēnešus ilgušo attiecību iesaldēšanu ar Krieviju, kuru izraisīja NATO sašutums par Maskavas lomu Ukrainas krīzē.

Viņi vienojās turpināt diskusijas, lai mazinātu incidentu risku starp koalīcijas spēkiem un Krievijas spēkiem vienā gaisa telpā. ASV vadītā koalīcija gandrīz katru dienu īsteno gaisa triecienus pret «Islāma valsts» džihādistiem Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu