Skotijas nacionālisti plāno jaunu referendumu par neatkarību no Lielbritānijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andy Buchanan / AFP

Skotijas nacionālisti ierosinās rīkot jaunu referendumu par neatkarību no Lielbritānijas, svētdien paziņoja Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.

Stērdžena teica, ka viņas pārstāvētā Skotijas Nacionālā partija (SNP) pirms reģionālajām vēlēšanām nākamgad publiskos manifestu, kurā būs izklāstīti referenduma termiņi.

«Mūsu manifestā būs izklāstīts tas, ko uzskatām par apstākļiem un termiņiem, kādos otrais referendums būtu piemērots,» viņa teica ziņu aģentūrai «Press Association».

Manifestu plānots prezentēt SNP ikgadējā konferencē nākamgad.

Partija, kas maijā notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās ieguva 56 no 59 Skotijas mandātiem, pērn organizēja referendumu, kurā 55% nobalsojuši Skotijas iedzīvotāju bija par palikšanu Lielbritānijas sastāvā.

Stērdžena sacīja, ka Skotijas iedzīvotājiem būs jābalso par vai pret manifestu un referendums varētu notikt «piecu vai desmit gadu laikā».

Pētījumu kompānijas «Ipsos Mori» pēc Skotijas televīzijas kanāla «STV» pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka 55% vēlētāju Skotijā atbalstītu neatkarību, ja referendums notiktu vēlreiz.

«Mani it nemaz nepārsteidz tas, ka pēdējā gada laikā atbalsts neatkarībai ir pieaudzis,» atzina Skotijas pirmā ministre.

Viņa teica, ka konservatīvā premjerministra Deivida Kamerona valdība ir atkāpusies no solījuma sniegt Skotija plašākas jaunas pilnvaras un ir turpinājusi stingru budžeta taupības politiku.

Stērdžena norādīja, ka spiediens par neatkarības balsojumu pieaugs arī saistībā ar baiļu ieviešanu, ko rada Kamerona 2017.gadā solītais referendums par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu