Pedofils maskējas par skolotāju. Kā viņu neielaist skolā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/nalejandro

«Mūsu skolā darbu sācis jauns skolotājs, kurš jau pirmajās stundās nobriedušākajām pusaudzēm izteica neķītras frāzes,» tā savai mammai stāstījusi kāda vecāko klašu skolniece. Mamma, to dzirdot, meklēja iespējas, lai uzreiz neapvainotu skolotāju, tomēr pārliecinātos, vai viņš iepriekš ir bijis saistīts ar pedofiliju. TVNET noskaidroja, ka paši vecāki nevar tā vienkārši saņemt datus no Sodu reģistra, kurā iekļauti arī dzimumnoziedznieki.

Vecāku bažas

Kāda TVNET lasītāja, kuras abi bērni mācās liela Rīgas mikrorajona skolā, pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā viņu izglītības iestādē sācis strādāt jauns pasniedzējs.

Vīrietis pēc izskata un izturēšanās, cik nu skolēnu mamma viņu redzējusi, neizraisījis nekādas aizdomas, taču vecākā meita stāstījusi, ka

skolotājs jau pirmajās stundās izteicis skolniecēm neparastas piezīmes un daudznozīmīgi interpretējamas frāzes.

Skolotājs esot īpaši uzrunājis meitenes, kuras nobriedušas ātrāk un ir apaļākas nekā vienaudzes.

Mammas sirdsmieram

«Es kā mamma tagad īsti nezinu, kā rīkoties. Nevēlos skolotāju nepamatoti apvainot, bet vēl mazāk gribu, lai viņš knakstās ap manu pusaudzi. Vai man kā mammai ir iespējams uzzināt, vai skolotājam ir bijusi saistība ar dzimumnoziegumiem?

Man būtu mierīgāka sirds, ja es zinātu, ka skolotājs nekad iepriekš nav bijis saistīts ar pedofiliju.

Protams, tas uzreiz negarantē, ka viņš tagad ir balts un pūkains, bet savs rādītājs tas būtu,» sieviete pauda satraukumu.

Viņa nolēmusi nogaidīt vēl nedēļu, bet pēc tam atkarībā no skolotāja uzvedības un rīcības, iespējams, runāt ar klases audzinātāju un skolas direktori. «Domāju, ka nebūs par sliktu, ja jaunā skolotāja gaitām uzmanīgāk līdzi sekos arī citi pedagogi,» mamma argumentēja savu rīcības plānu.

Nav atsevišķas sistēmas

Savukārt Iekšlietu ministrijas Informācijas centra (centrs ir Sodu reģistra pārzinis) Starptautiskās sadarbības daļas vadītājs Raimonds Kokarevičs TVNET skaidroja, ka Latvijā nav atsevišķas informācijas sistēmas, kurās tiktu uzskaitīti dzimumnoziedznieki.

Ziņas par personām, kuras izdarījušas dzimumnoziegumus, tiek uzkrātas Sodu reģistrā.

Sodu reģistrā tiek iekļautas ziņas arī no ES dalībvalstīm par Latvijas valstspiederīgo notiesāšanu, tajā skaitā arī par dzimumnoziegumiem.

Kas var saņemt ziņas?

Ziņas no Sodu reģistra var saņemt:

  • privātpersonas - ziņas par sevi;
  • tiesībsargājošās iestādes - ziņas, kas nepieciešamas normatīvajos aktos noteikto funkciju veikšanai;
  • citas iestādes - normatīvajos aktos noteiktajā apjomā un noteiktajiem mērķiem.

Nedrīkst strādāt ar bērniem

Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citās tādās iestādēs, kurās uzturas bērni, bērnu pasākumos un tādos pasākumos, kuros piedalās bērni, nedrīkst strādāt, veikt brīvprātīgo darbu, kā arī saskaņā ar noslēgto vienošanos sniegt pakalpojumus personas (izņemot personas, kuras sniedz vienreizējus vai īslaicīgus pakalpojumus, kā arī pakalpojumus, kas tiek sniegti, bērnam klāt neesot):

  • kuras sodītas par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;
  • kuras sodītas par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas;
  • kurām tiesa ir piemērojusi Krimināllikumā noteiktos medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus.

Jānodrošina, lai neapdraud bērnus

Ja persona sodīta par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 155. panta trešajā un ceturtajā daļā, 167.2, 172., 172.1, 172.2, 172.3, 172.4, 172.5 un 173. pantā minēto administratīvo pārkāpumu vai par tīšu noziedzīgu nodarījumu, kas nav minēts Bērnu tiesību aizsardzības likuma piektā panta piektās daļas 1. un 2. punktā, iestādes vadītājam, darba devējam (par iestādes vadītāju) vai pasākuma organizatoram ir pienākums izvērtēt, vai persona neapdraud bērna drošību, veselību vai dzīvību.

Ja tā neapdraud bērna drošību, veselību vai dzīvību, iestādes vadītājs, darba devējs (par iestādes vadītāju) vai pasākuma organizators atļauj personai strādāt, veikt brīvprātīgo darbu, kā arī saskaņā ar šīm iestādēm vai pasākumu organizatoriem noslēgto vienošanos sniegt pakalpojumus.

Kas var būt skolotājs?

Attiecībā uz pedagogiem papildus noteikts, ka

par pedagogu nedrīkst strādāt persona, kas sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu

(neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas), izņemot gadījumu, kad pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas Ministru kabineta noteikta institūcija (Izglītības kvalitātes dienests) izvērtējusi, vai tas nekaitē izglītojamo interesēm, ir atļāvusi strādāt par pedagogu personai, kas bijusi sodīta par tīšu kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu.

Jāpārbauda vismaz reizi gadā

Lai persona varētu pildīt pienākumus iestādē vai piedalīties pasākumu organizēšanā, pasākumu organizatora vai iestādes vadītāja pienākums ir pieprasīt ziņas no Sodu reģistra, lai pārliecinātos par personas atbilstību minētajām prasībām, kā arī šīs ziņas atkārtoti pārbaudīt ne retāk kā reizi gadā. Par iestādes vadītāju minētās ziņas pieprasa darba devējs.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs un Izglītības un zinātnes ministrija 2014.gada 8.septembrī noslēdza vienošanos, kas paredz izglītības iestādēm ar valsts informācijas sistēmas «Valsts izglītības informācijas sistēma» starpniecību, izmantojot «hit/not hit» principu, pārbaudīt bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citu tādu pasākumu organizatoru, kuros piedalās bērni, darbiniekus Sodu reģistrā.

Gadījumā, ja sistēmā ir norādīta atzīme, ka persona ir Sodu reģistrā, iestādes vadītājs vai darba devējs nosūta rakstisku pieprasījumu Informācijas centram.

Izglītības iestādēs strādājošo personu skaits, par kurām tika veikta pārbaude Sodu reģistrā:

2012.gads - 27 130
2013.gads - 27 966
2014.gads - 203 851

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu