Desmitiem tūkstošu demonstrantu pieprasa Moldovas prezidenta atkāpšanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Desmitiem tūkstošu demonstrantu svētdien Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas galvenajā laukumā aicināja prezidentu Nikolaji Timofti atkāpties un pieprasīja, lai līdz nākamā gada martam tiktu sarīkotas parlamenta vēlēšanas un lai jaunu valsts vadītāju turpmāk vēlētu visa tauta. Šobrīd Moldovā prezidentu ievēl parlaments.

Policija nav minējusi precīzu protestētāju skaitu, bet atzinusi, ka šī bijusi plašākā protesta akcija kopš deviņdesmito gadu sākuma. Savukārt akcijas rīkotāji - pilsoniskā platforma «Pašcieņa un taisnīgums» - norāda, ka demonstrācijā piedalījušies līdz 100 000 cilvēku.

«Mēs gribam savu valsti atpakaļ!» skaļi skandējuši akcijas dalībnieki.

Demonstranti pauduši sašutumu par skandālu Moldovas banku sistēmā, kur bez pēdām pazudusi summa, kas līdzinās miljardam ASV dolāru. Viņi arī aicinājuši atkāpties Moldovas Centrālās bankas un Ģenerālprokuratūras vadību un mudinājuši valdību veicināt Moldovas tuvināšanos Eiropas Savienībai.

Protestētāju līderi iesnieguši savas prasības jaunajam premjerministram Valeriu Strelecam, kas stājās amatā jūlija beigās, solot darīt galu korupcijai valstī.

«Mēs paliksim šeit, kamēr mūsu prasības tiks pilnībā izpildītas,» paziņojis viens no akcijas rīkotājiem, jurists Andrejs Nastase. Lai apliecinātu, ka šie nodomi ir nopietni, protestētāji sākuši celt teltis pie valdības ēkas.

Tikmēr aktīvisti no tā dēvētā «Sarkanā bloka» - kreiso radikāļu partijas «Mūsu mājas - Moldova» pārstāvji - mēģinājuši iebrukt Ģenerālprokuratūrā un izprovocējuši sadursmes ar policiju, kas vairākus cilvēkus aizturējusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu