Makeins: Krievijas propaganda vēlas diskreditēt liberālo pasaules skatījumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievijas propagandas kampaņu mērķis ir diskreditēt liberālos pasaules uzskatus un apdraudēt mūsu vērtības, Rīgā NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos organizētajā konferencē «The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters» ceturtdien sacīja ASV senators un ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs Džons Makeins (John McCain).

Uzrunājot konferences dalībniekus, Makeins norādīja, ka mūsdienās strauji attīstās tehnoloģijas, kas sniedz lielas iespējas un ļauj tuvināt cilvēkus. Taču daudzi modernās tehnoloģijas izmanto arī kā ieročus. Senators kā vienu tādu piemēru minēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kas ir ieguldījis miljardus, lai radītu sistēmu, kura «izspļauj propagandu satraucošos apmēros».

«Krievijas propaganda vēlas diskreditēt mūsu liberālo pasaules skatījumu, diskreditēt demokrātiskās valstis un apdraudēt mūsu vērtības,» teica Makeins. Viņš uzsvēra, ka labākais veids, kā pretoties Putinam, ir cilvēkus Gruzijā, Moldovā un Ukrainā pārliecināt, ka politiskās reformas, kas nereti ir sarežģītas, ilgtermiņā ir labs ceļš.

Makeins norādīja, ka NATO izcilības centrs stratēģiskās komunikācijas jautājumos ir atvērts lieliskā vietā, jo Latvija labi saprot, ko nozīmē šāda komunikācija. Senators atcerējās savu jaunību, kad klausījies radio pārraides, kurās tika pausts, ka nedrīkst aizmirst okupētās Baltijas valstis.

Līdzīgu viedokli pauda arī ASV Senāta Budžeta, Vides un sabiedrisko lietu komitejas, Juridiskās, Veselības, izglītības, darba un pensiju komitejas, kā arī īpašās Novecošanas jautājumu komitejas loceklis senators Šeldons Vaithauss, kurš uzsvēra, ka nav problēmu ar Krieviju, bet gan ar tās uzvedību.

«Mēs esam redzējuši Krievijas darbības Ukrainā un propagandu Baltijā. Mums kopīgi ir jāstājas tam pretī, lai turpinātu mūsu sabiedrību progresu,» teica Vaithauss, uzsverot, ka ASV aizstāvēs likuma un saprāta spēku Baltijas reģionā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) telpās ceturtdien un piektdien norisinās konference «The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters». Tajā piedalās vairāk nekā divsimt dalībnieku - valstu vadītāji, ārlietu un aizsardzības ministri, NATO pārstāvji, kā arī pētnieki, aizsardzības un komunikācijas eksperti no NATO un partnervalstīm.

Ceturtdien augsta līmeņa amatpersonu un ekspertu panelī uzstāsies Latvijas Valsts prezidents Vējonis, premjerministre Laimdota Straujuma («Vienotība»), Polijas premjerministra vietnieks un nacionālās aizsardzības ministrs Tomašs Šemonjaks (Tomasz Siemoniak), Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda (Marina Kaljurand), Lietuvas aizsardzības ministrs Jouzs Oleks (Juozas Olekas), Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Gruzijas Eiropas un Eiroatlaniskās integrācijas ministrs Dāvids Bakradze (David Bakradze), kā arī citi.

Konferencē diskutē par NATO operācijas Afganistānā gūto pieredzi komunikācijas jomā, par veidiem, kā stratēģiskā komunikācija var stiprināt NATO aizsardzības spējas, kāda ir sociālo mediju loma mūsdienu konfliktos, kā arī kādas komunikācijas metodes izmanto DAESH/ISIS («Islāma valsts» Irākā un Levantē), lai izplatītu propagandu un rekrutētu jaunus atbalstītājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu