Augstskolu iestājeksāmenu laikā Uzbekistānā ierobežo internetu un mobilos sakarus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Uzbekistānā piektdien vairākas stundas tika apturēti interneta un mobilā telefona īsziņu pakalpojumi, jo notika augstskolu iestājeksāmeni un tādēļ acīmredzot tika mēģināts novērst bieži izplatīto krāpšanos tajos.

Divi lielākie mobilo telefonu operatori slēdza pieeju internetam, kā arī teksta un attēlu sūtīšanas iespējas līdz agrai pēcpusdienai, pamatojot to ar «neatliekamiem telekomunikāciju tīklu uzturēšanas darbiem».

Lai gan balss pakalpojumi netika apturēti, ierobežojumi ietekmēja ne tikai tos, kas pildīja iestājeksāmenus, bet visus vairāk nekā 30 miljonu cilvēku apdzīvotās valsts 19,6 miljonus mobilo telefonu lietotāju.

Mobilo un interneta sakaru papildu pakalpojumu ierobežojumi Uzbekistānā iestājeksāmenu dienā jau ir ierasta prakse, varas iestādēm cenšoties cīnīties pret korupciju un krāpšanu.

Vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka studenti izmanto mobilo internetu un īsziņas, lai krāptos eksāmenu izpildē. Milicija veic rūpīgu mobilo telefonu un «špikeru» meklēšanu, pirms potenciālie studenti ieiet augstskolu ēkās.

Tiek vēstīts par gadījumiem, kad eksāmenu kārtotājiem ir izdevies ieiet pārbaudījumu telpās ar nelieliem telefoniem, kas paslēpti apavos, un piezvanīt saviem padomdevējiem.

Daži veikali Taškentas lielākajā elektronikas tirgū pēdējo dienu laikā ir izvietojuši uzrakstus pie durvīm, ka «mums ir beigušies minitelefoni, tādēļ izmantojiet eksāmenā savu galvu».

Uzbekistānas 58 augstskolās iestājeksāmenus šogad kārtoja 543,1 tūkstotis cilvēku pretstatā 431,5 tūkstošiem pērn. Potenciālo studentu skaits uz vienu studiju vietu ir 9,36.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu